Belföld

Kóka lett az SZDSZ elnöke

A döntetlen után, második nekifutásra Kóka János tizenhárommal több szavazatot kapott mint Fodor Gábor, így ő lett a liberális párt elnöke. Az új elnök beszédében hangsúlyozta, fel kell számolni azt a megosztottságot, amit a választás hozott. Fodor is arra kérte táborát, segítse a Kóka vezette SZDSZ-t.

Másodszorra 749 küldött szavazott, ebből ketten ismét érvénytelen szavazatot adtak le. Kóka Jánosra 380-an voksoltak, Fodor Gábor pedig 367 szavazatot kapott.


Első elnöki szavak


Újra az együttműködésen van a hangsúly, a vetélkedésnek vége – mondta Kóka immár elnökként. Hozzátette: első lépésként Fodor Gáborral és csapatával szeretne leülni, hogy felszámolják az első megosztottságot. „Tekintsetek Ti is elnökötöknek, mert én minden liberális elnöke akarok lenni” – közölte Kóka. Beszédében ismét köszönetet mondott Kuncze Gábornak.


Kóka lett az SZDSZ elnöke 1

A gyõztes (Fotó:MTI) Nézze meg az SZDSZ pártelnökválasztásáról készült képeket!


Fodor Gábor is szót kért az eredménybejelentés után. „Kemény küzdelem volt, eldőlt. Gratulálok neked. Vezesd sikerre az SZDSZ. Kérlek benneteket, tegyetek meg mindent, hogy János vezetésével sikeres legyen az SZDSZ” – hangsúlyozta Fodor.


Az eredményhirdetés alatt Béki Gabriella elsírta magát. Egy Fodor Gábort támogató politikus úgy fogalmazott, az, aki Kókára szavazott eladta a pártot.


“A küldöttgyűlés együttműködésre ítélte az elnökjelölteket és csapataikat” – kommentálta Gusztos Péter az eredményt a FigyelőNetnek.


John Emese szerint az SZDSZ döntésén egyértelműen látszik, hogy mindkét gondolatra szüksége van a pártnak. “A fővárosi frakció vezetőjeként mindenképpen találkozni akarok a Városházán az új elnökkel” – mondta John a FigyelőNetnek, aki egyébként Fodor mellett kampányolt.


Kóka vasárnap tárgyalna Fodorral


A frissen megválasztott elnök első sajtótájékoztatóján bejelentette: vasárnap tárgyalni szeretne Fodor Gáborral és az ügyvivői testület új tagjaival a folytatásról. Elmondta: Fodor olyan posztot választhatnak magának a pártban, amilyet csak akar.


Kóka újra megerősítette, nem fog lemondani gazdasági miniszteri posztjáról. “Hétfőn reggel nyolc órakor pedig már a Gizella utcában kezdem a munkát” – jelentette ki az új elnök.

Fodor: nem szenvedtem vereséget


Fodor Gábor nem értékeli vereségként, hogy riválisát, Kóka Jánost választotta elnökké az SZDSZ küldöttgyűlése. Mint az MTI-nek elmondta, az eredmény számára már csak azért sem tekinthető vereségnek, mert az első szavazáskor egyenlőség alakult ki, a másodiknál pedig “egy hajszállal” kapott többet Kóka János.


Hangsúlyozta: ő is azon fog dolgozni, hogy az SZDSZ határozottan a zászlajára tűzze azokat a liberális értékeket, amelyeket ő és a mögötte állók képviselni szeretnének.

Fodor Gábor közölte: nem gondolkodott még, hogy milyen pozícióban dolgozna szívesen a liberális pártban, és sajnos vasárnap nem lesz Budapesten, így nem tud találkozni Kóka Jánossal, hogy egyeztessenek a folytatásról.


Döntetlen volt az első


Az első szavazás szavazategyenlőség miatt eredménytelen volt. Kóka János és Fodor Gábor is 377-377 szavazatott kapott a küldöttektől. A párt ezután döntött úgy, hogy megismétlik a szavazást.

Fodor ügyvivő maradt

Nem ment könnyen az SZDSZ operatív testületének – Ügyvivői Testület – tagjainak megválasztása sem. Este hétkor ugyanis bejelentetteék szavazategyenlőség alakult ki a 12.helyért, ezért azokat újra kellett számolni. Este fél 9-kor azonban végesedményt hirdettek. Az Ügyvivői testület tagja lett: Fodor Gábor (485 szavazat), Horn Gábor (408), Wittinghoff Tamás (350), Weinek Leonard (332), Gulyás József (331), Demszky Gábor (322), Magyar Bálint (300),John Emese (283), Világosi Gábor (276), Szent-Iványi István (269), Gusztos Péter (266) és Béki Gabriella (261).


A döntés értelmében szinte egyenlő arányban képviselteteik magukat az Ügyvivői Testületben a Kóka- és a Fodor-pártiak.


A maratoni hosszúságú gyűlésen a küldöttek még az Országos Tanács tagjait is megválasztják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik