Belföld

Molnár és Mikola közeledett

Párbeszéd kezdődhet egészségügyi kérdésekről a Fidesz és a szakminisztérium között, a kórházak finanszírozási szerződéseiről pedig az intézményvezetők tárgyalnak a következő napokban a területi egészségbiztosítási pénztárakkal.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter és Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa szerdán délután folytatott közös megbeszélést Budapesten. Az Orbán-kormány tárcavezetőjét Molnár Lajos egy hétfői interpellációra adott válaszában hívta találkozóra az Egészségügyi Minisztériumba.

Molnár Lajos azt hangsúlyozta: bízik abban, hogy a találkozóval párbeszéd kezdődik a kormánypártok és az ellenzék között egészségügyi kérdésekről. Mint mondta, a helyzet megítélésében sok az eltérés közte és Mikola István között, de felajánlotta, hogy a jelen mellett beszéljenek az egészségügy jövőjéről is, és – mint mondta – abban is megegyeztek, hogy csütörtökön – ha csak egy faxváltás erejéig – de folytatják az egyeztetést.

Többször kell találkozni, közelíteni kell az álláspontokat – hangoztatta a miniszter. Mikola István azt mondta: a beszélgetésen kifejtette a miniszternek, hogy aggasztó, nehéz és kaotikus helyzetet lát az egészségügyben. Szorgalmazta, hogy Molnár Lajos és a kormányoldal vegyen részt a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal ülésein, hogy szembesüljenek a betegszervezetek álláspontjával.

Mint mondta, nem érzi úgy, hogy bármiről is sikerült volna meggyőznie Molnár Lajost, de reméli, hogy véleményét a miniszter a következő napokban-hetekben megfontolja majd. A fideszes politikus elmondta, hogy méltatlannak tartja a finanszírozási szerződések körüli helyzetet, amelyek kapcsán abban maradtak, hogy az intézményvezetők megkezdik az egyeztetéseket a területi egészségbiztosítási pénztárral.

Az ellen tiltakozunk, hogy a szerződéseket úgy írják alá, hogy előtte nem beszélik, gondolják végig – jelentette ki Mikola István, aki ezért délelőtt azt javasolta, hogy a kormány hosszabbítsa meg az átalakítások április 1-jei határidejét. Molnár Lajos ugyanakkor nem tartotta indokoltnak a határidő meghosszabbítását, mert szerinte a szerződési feltételek nagy részét ismert törvények rögzítik.

Mint mondta, elkezdődtek a tárgyalások szerződésekről, az OEP és az ÁNTSZ munkatársai pedig minden segítséget megadnak ahhoz, hogy megfelelően lehessen értelmezni, és értelmesen lehessen aláírni a dokumentumokat. Meggyőződésem, hogy ezek a tárgyalások sikeresek lesznek – tette hozzá a miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik