Belföld

Kóka üzlettársai sakkoznak a MÁV-ingatlannal?

Kóka János korábbi üzleti partnerei tűnnek fel egy MÁV-ingatlan adásvételében, amelyet a pályázati kiírással ellentétesen továbbértékesítési szándékkal vásároltak meg kedvező áron – értesült a Magyar Nemzet.

Kóka János gazdasági miniszter, szabad demokrata elnökjelölt több egykori üzlettársa is feltűnt közvetlenül vagy közvetve annak a tranzakciónak a nyerteseként, amelyet a MÁV hozott tető alá egyik patinás, Andrássy úti ingatlanának értékesítésekor. Az értékesítést ellenjegyző ügyvéd azonos a műemlék épületet megvásárló cég egyik vezető tisztségviselőjével.

A lap birtokába került dokumentum szerint a pályázati kiírás szellemével ellentétesen továbbértékesítési szándékkal vásárolták meg kedvező áron a MÁV Nyugdíjbiztosító egyik patinás, fővárosi Andrássy úti irodaházát. Erről a vevő cég, az Andrássy Palota Kft. is nyilatkozott az illetékhivatalnak, hiszen így csak kétszázalékos kedvezményes illeték befizetésére kötelezhető.

A MÁV és a magáncég között köttetett adásvételi szerződést ráadásul az a Reile Elemér ellenjegyezte, aki résztulajdonosként is érintett az utóbbi, vagyis a nyertes cég esetében. Kóka János korábbi üzleti partnerei szintén feltűnnek a világörökségi védettséget élvező, nagy értékű ingatlant megvásárló Andrássy Palota Ingatlanforgalmazó Kft.-ben vagy annak tulajdonosai között.

A GKM felügyelete alatt álló vasúttársaság mindössze 900 millió forint plusz áfáért értékesítette több mint két éve az Andrássy úti irodaházat, amelyet azóta visszabérel. A MÁV egykori saját épületének visszabérléséből az Andrássy úti palota vételárának a fele is megtérülhet hat év alatt – értesült a Magyar Nemzet. A szerződés ugyanis három plusz három év visszabérlési lehetőségről szól.

A műemlék ingatlant megvásárló Andrássy Palota Ingatlanforgalmazó Kft. hivatalosan be sem volt jegyezve a cégbírósági adatok alapján az értékesítési pályázat kihirdetésének napján. Az új tulajdonos cégvezetői között a Kóka János SZDSZ-elnökjelölt gazdasági miniszterrel korábban üzleti kapcsolatban lévő Wallis cégcsoport egy-egy vezetője is megtalálható, mint például Scheer Sándor. Ismert, Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos korábban a Wallis vezérigazgatója volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik