Belföld

Jövőre pihenőparkban tüntethetnek a Kossuth tériek

A főváros a közgyűlés határozata alapján átadta a Kossuth teret a Országgyűlés Hivatalának ötvenévi használatra. A Parlament környékén pihenőparkot és mélygarázst ígérnek, de tüntetni is lehet majd. A terület milliárdos megújítását az állam finanszírozza.

Színpadot akarnak a tüntetők

Csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés épülete előtt, majd az ülésteremben is egy tucatnyi piros-fehér-zöld zászlós tüntető demonstrált. Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője az MTI-nek elmondta, azért demonstrálnak, hogy megakadályozzák a Kossuth tér “elvételét” a magyar néptől. Attól félnek, hogy annak körbekerítésével a mindenkori hatalom megakadályozhatja a demonstrációkat. Mint mondta, szeretnék, ha díszburkolatos agóra – süllyeszthető színpaddal és illemhellyel – létesülne, ahol mindenki szabadon demonstrálhat.



Döntött a Fővárosi Közgyűlés: a Kossuth teret ötven évre az Országgyűlés Hivatalának (OH) használatába adják. A tervek szerint a teret jórészt állami költségvetésből alakítanák át. A mintegy hetvenötezer négyzetméteres terület felét parkosítanák, míg a másik felére mélygarázst terveznek.

Bakos Emil, az OH gazdasági igazgatója a FigyelőNet megkeresésére elmondta, elsősorban egy olyan új közparkot szeretnének kialakítani, amely méltó a Parlamenthez. A pihenőparkhoz növelnék a tér zöldfelületét, így megszűnne a képviselői autóparkoló az Országház előtt. „Ezért van szükség a mélygarázsra is, de szeretnénk egy olyan létesítményt is a térre, ahol a Parlamentre kíváncsi látogatók megvehetik a belépőket, ajándéktárgyakat, és várakozhatnak a bejutásra is” – közölte a gazdasági igazgató.

Végleges tervek még nincsenek, de az Országgyűlés Hivatala már felállított egy projektcsapatot, amely az előkészületekkel foglalkozik. Első lépésként néhány héten belül tervpályázatot írnak ki, melynek során figyelembe veszik a tér rendezésére készült korábbi elképzeléseket is, többek között Steindl Imre korabeli terveit.

Kérdésünkre Bakos Emil megerősítette, hogy a Kossuth tér továbbra is közpark marad, így a gyülekezési törvény módosításáig továbbra is sor kerülhet a Parlament előtt demonstrációkra, bár színpad nem szerepel a felújítás tervei között.

Lehet kerítés is

A tér újjáépítésére információink szerint egymilliárd forintot különítenek el, igaz, ebben a pénzben nincs benne a mélygarázs kivitelezése. Kocsis László, a Főkert igazgatója szerint ez a bruttó összeg nem túlzó egy ilyen impozáns tér esetében, hiszen a közműkiváltások, a díszburkolat, valamint a világítás- és a biztonságtechnika jelentős összegeket emészt fel.

Szintén sokba kerül egy esetleges kerítés, melynek tervezésekor – Kocsis szerint – figyelembe kell venni, hogy az illeszkedjen a tér három jelentős épületéhez: a Parlamenthez, a Néprajzi Múzeumhoz és a Földművelési Minisztériumhoz. Budapest egy nemrég felújított, igaz a Kossuth térnél kisebb közparkját, az Erzsébet téren nyolcszázhúsz millió forintért tették rendbe.

Az elképzelések szerint az idei év a tervezés időszaka lenne, a tervpályázat kiírására két hónapot szánnak, majd a közbeszerzési eljárás és az engedélyek beszerzése után várhatóan a jövő tavasszal kezdenék el a tér bontási munkálatait. 2008 végére készülhetne el Budapest új közparkja.

Pótoltak, cseréltek

Utoljára az elmúlt hónapokban kellett felújítani a teret, mivel az őszi tüntetések komoly károkat okoztak a park növényzetében. A szakembereknek mintegy 5600 négyzetméteren kellett megtisztítaniuk és kicserélniük a talajt, átlagosan húsz centiméter vastagságban, valamint ezer darab előnevelt, vegyes összetételű cserje, örökzöld pótlására is szükség volt.

Idén tavasszal az újonnan kialakított virág- és növényágy helyén, 825 négyzetméteren újabb talajcserére került sor, itt összesen negyven centiméter mélységig kellett kicserélniük a földet a Főkert munkatársainak. A kertészek a területen 16 500 darab árvácskát ültettek, 1200 darab örökzöldet telepítettek és mind az 5600 négyzetméteren újragyepesítettek. Az őszi tüntetések nyomainak eltakarítása bruttó 19,4 millió forintba került.

A főváros idén nyárra nemzeti színű szalagot formáló virágkompozíció kiültetését tervezi, amely több mint tizenötezer új egynyári növény telepítését jelenti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik