Belföld

Minden kórház megkapta a maga szerződését

Valamennyi kórház megkapta a helyi egészségbiztosítási pénztárral kötendő szerződéstervezetet - jelentette ki Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.

A szerződés, amelyet kedd estig kaptak meg a kórházak, még csak tervezet – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Horváth. Hozzátette: a támogatási összeget az határozza majd meg, hogy milyen struktúrát alakít ki egy adott intézmény az egyes szakellátásokon belül. Az államtitkár emlékeztetett arra, amit Molnár Lajos egészségügyi miniszter egy hete mondott, miszerint a kórházak 60 százalékának javul, 15 százalékának nem változik a pénzügyi helyzete, míg az intézmények 25 százaléka rosszabb gazdasági körülmények közé kerül.

Több intézmény és önkormányzat jelezte már, hogy aláírja az új finanszírozási szerződést – közölte Horváth Ágnes, hozzátéve, van olyan megye, például Borsod-Abaúj-Zemplén, ahol már megállapodást is kötöttek a fenntartók. Mint mondta, Ódor Ferenc, a Borsod megyei közgyűlés fideszes elnöke és Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere megegyeztek abban, hogy melyik kórházban milyen ellátást nyújtanak. Arra a kérdésre, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár április 1-jéig aláírja-e a finanszírozási szerződést a kórházakkal, befejeződik-e az átalakítás, azt válaszolta, egy-egy megyei egészségbiztosítási pénztárnak 5-6 kórházzal kell szerződést kötnie, tárgyalnia.

Az egészségügyi államtitkár szerint “ez nem egy rettenetesen nagy szám, amit ne lehetne ennyi idő alatt elintézni”. Ugyanakkor megjegyezte, a legnagyobb teher a Pest megyei és a fővárosi pénztárakra hárul, mivel itt van a legtöbb kórház. Az intézmények átalakítása a finanszírozási szerződések aláírásával nem fejeződik be – emelte ki az egészségügyi államtitkár. A szerződés változhat, ha a kórházvezetők megállapodnak a feladatok átadásában, vagy egy adott önkormányzat azt szeretné, ha a területén élő betegeket más intézmény látná el – fejtette ki Horváth Ágnes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik