Belföld

Ujhelyi: Orbán határolódjon el a szélsőségesektől

Az MSZP szeretné tudni, mikor határolódik el Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a szélsőségesektől - mondta Ujhelyi István, a párt alelnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón. A Fidesz szerint az MSZP akkor is hazudik, amikor kérdez.

Nem lesz rend, nyugalom, félelem nélküli nemzeti ünnep Magyarországon, amíg a Fidesz elnöke nem teszi egyértelművé: elhatárolódik minden szélsőségestől – közölte a kormánypárti képviselő. Az alelnök szerint Orbánnak el kell határolódnia a frakciójában ülő, vele szövetséges szélsőségesektől, akik a Kossuth téren zsidónak vélt kormányzati politikusok nevét olvasták fel a színpadon, kedvenc hetilapjától, a Demokratától, azoktól az értelmiségiektől, akik március 15-e előtt rendkívüli állapotot hirdettek.

Mikor határolódik azoktól, akik “őrjöngve akarták szétüvölteni” a Magyar Nemzeti Múzeum előtti március 15-i megemlékezést? – tette fel a kérdést Ujhelyi István. A politikus azt is kérdezte: mikor határolódik el azoktól, akik náci karlendítéssel üdvözölték egymást március 15-én, majd tojással, naranccsal dobálták meg a főpolgármestert, ezután pedig átvonultak a Fidesz rendezvényére? Mikor határolódik el frakciótársától, Wittner Máriától, aki a Jobbikkal közösen szerepelt március 15-én, és Gyurcsány Ferenc kormányfő helyett magyar hitű miniszterelnököt követelt? – tudakolta a politikus.

Közölte, hogy a következő napokban további kérdéseket tesznek fel Orbán Viktornak, és “ha az ellenzék nagyobbik pártjának vezére legalább egy csöppnyi felelősséget visel saját szavaiért és tetteiért, nem kerülheti meg a válaszokat”.

Ujhelyi István szerint Orbán Viktor tökélyre fejlesztette azt a képességét, hogy utólag letagadható mondatokban beszéljen, vagy gesztusokat tegyen a szélsőjobbnak. Elmondta: a Fidesz elnöke március 15-én nem azt mondta, hogy “ragadjatok újnyilas zászlókat, csak azt, hogy az árpádsávos zászlóval nincs semmi baj”. Hozzátette: Orbán Viktor nem azt mondta, hogy dobáljátok meg kővel, Molotov-koktéllal a rendőröket, csak azt, hogy bátor dolog szembeszállni “a gonosz, símaszkos rendőrökkel”. Az ellenzéki pártelnök nem azt mondta, hogy fenyegessétek halállal, dobáljátok meg tojással a kormány képviselőit, hanem azt, hogy a kormány illegitim, és el kell kergetni. Ujhelyi István közölte: a csendes többségnek ebből elege van.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője az MTI-nek úgy reagált: “az őszödi beszéd óta tudjuk, hogy az MSZP akkor is hazudik, amikor kérdez”. Ezért ilyen dolgokkal sem eddig, sem a továbbiakban nem kívánunk foglalkozni – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik