Belföld

SZDSZ-jövő: emberjog vagy modern liberalizmus

Míg Fodor Gábor a hitelességet és az emberjogokat hangsúlyozta, addig Kóka János elsődleges célja a siker és a jövőképesség. Az SZDSZ elnökjelölti vitáján kiderült, az Orbánfóbia Kuncze után is létezni fog, de az árpád-sávot egyikük sem tiltatná be.

Zsúfolásig megtelt a fővárosi Berzsenyi Dániel Gimnázium, ahol a liberális klub keretében rendezték meg az SZDSZ elnökjelölti vitáját. Bár Kuncze Gábor nem jött el, a liberális párt ismert politikusai képviseltették magukat a rendezvényen. Megjelent többek között Demszky Gábor, Ungár Klára, Horn Gábor, Weinek Leonárd, de olyan közéleti személyiségek is jelen voltak, mint Farkasházy Tivadar vagy Albert Györgyi.

Olyan pártot szeretnék, amelyben lehet hinni, meg lehet bízni – közölte bevezetőjében Fodor Gábor. Mint mondta, nem akarja folytatni az SZDSZ elmúlt tíz év politikáját, hanem változtatni akar. „Más politika, szervezet és gondolkodásmód kell” – tette hozzá.

Kóka János bevezetőjében elmondta, a 2010-ben szavazó fiataloknak már természetes lesz a demokrácia, nekik nem lesz elég, az esélyegyenlőségért, az alapjogokért való harcolás. Ha úgy beszélünk a problémákról, mint egy modern liberális párt, és nem úgy, mint egy emberjogi szervezet, akkor például az én generációmat is meg lehet szólítani – közölte a gazdasági miniszter.

Szabadság vagy siker

A két elnökjelölt egymás kulcsmondatait „kóstolgatták” először. Míg Fodor Gábor a szabadságot tekinti az alapnak, addig Kóka a sikert hangsúlyozta mondanivalójában. Fodor kijelentette, hogy bár kell a siker, mégsem kell az elképzelt pártjának minden áron. Példaként hozta fel, hogy egyáltalán nem szeretné, hogy képviselői az MSZP listáján jutnának be a parlamentbe. Szerinte ugyanis szükség van azokra a nem sikeres emberekre is, akik szabadságszeretőek, hiszen ők a liberális párt biztos szavazói.

A szabadságot kiharcoltuk, a sikert még nem – reagált Kóka János Fodor szavaira. Mint mondta, nem lehet örökké szajkózni a rendszerváltáskor elért jogokat, mert minden ember a sikerre vágyik. Hogyan tér vissza a három százalékos deficitre, hogyan fog autóhoz, lakáshoz jutni a fiatal, hogyan fognak a romák felzárkozni – ezek a legfontosabb kérdések Kóka szerint, és nem az, hogy múlt gyötrelmein vitatkozzunk. Hangsúlyozta: panaszkultúrával soha nem fogjuk Orbán Viktor megverni. „Én mást tudok, nem a múltat. Én azt tudom, hogy hogyan fognak ránk szavazni az emberek” – mondta Kóka.

Az Orbánfóbia

Hát nem haver, az biztos – közölte Kóka arra a kérdésre, hogy milyen viszonyban van a Fidesz elnökével. Mint mondta, azokkal a politikusokkal, akik nem osztják a demokrácia alapelveit, azok nem lehetnek partnerek.

Orbán Viktornak nincs mobilja – mondta viccesen Fodor Gábor arra utalva, hogy Kóka március 15-én nem küldhetett sms-t Orbánnak. „De komolyra fordítva, az a Fidesz, amelyet Orbán Viktor és Kövér László vezet azzal nem szabad szóba állni – tette hozzá. Ugyanakkor Fodor elmondta azt is, hogy az SZDSZ elnökeként leülne a Fidesszel, az MDF-fel és a KDNP-vel tárgyalni, hogy közeledjenek az álláspontok.

A vitán egyébként az árpád-sáv is szóba került, melyről mindkét fél leszögezte, hogy nem tiltaná be használatát. Kóka és Fodor is hangsúlyozta, hogy az embereknek inkább meg kéne érteniük, milyen ordas eszmék állnak az árpádsávos zászlók mögött.

Kuncze nyomában

A vita egyik kérdése volt, hogy a jelöltek hogyan értékelik Kuncze Gábor elnökségét. Kóka elmondta, hogy a legjobb humora és eredetisége a politikusok között neki van. Mint mondta, a párt sokat köszönhet Kunczénak, mert Kelet-Európában ez az egyetlen liberális párt, mely kormányzati szerephez tudott jutni. Bírálni ugyanakkor nem akarta a leköszönő elnököt.

Azt Fodor Gábor is hangsúlyozta, hogy Kunczénak sokat köszönhet a párt, mert a legnehezebb időben vezette az SZDSZ-t. Fodor Kókával szemben bírálta is Kuncze Gábort, helyében a hangsúlyosabb minisztériumokat követelt volna a koalíciós tárgyaláskor. Felidézte a D-209-es ügyet is, Fodor ugyanis nem „kergette volna el” Medgyessy Pétert.

A vita végén mindkét fél kijelentette: győzelemre készülnek, és nyerni fognak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik