Belföld

Szabálysértés lesz a passzív ellenállás

Akár ötvenezer forintra is büntethető az, aki nem engedelmeskedik a jogszerűen intézkedő rendőrnek, azaz „passzív ellenállást” tanúsít – döntött a kormány. Az IRM államtitkára szerint a rendeletmódosítás célja az egyértelmű helyzet megteremtése.

Az új szabály március 11-től lép hatályba. Az MTI úgy tudja, a kormány azért kezdeményezte a módosítást, mert az őszi zavargásokat követő bírósági ítéletekből az derült ki, hogy az egyes bíróságok másként értelmezik a „passzív ellenállásra” vonatkozó szabályokat.


A kabinet indoklásában az szerepel, hogy a jelenlegi szabálysértési joganyag lehetővé tesz olyan – a jogalkotói szándékkal ellentétes – értelmezést is, amely szerint a kizárólag passzív ellenállásban megnyilvánuló engedetlenség nem valósít meg semmilyen szabálysértést.

Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára azt mondta: a rendelkezés célja, hogy egyértelmű helyzetet teremtsen, és védje a szóban forgó intézkedéseket, valamint a hivatalos eljárást akkor is, ha az intézkedéssel szemben passzívan lépnek fel.


Az államtitkár hangsúlyozta: az intézkedés alá vont személy nem mérlegelheti, hogy az eljárás jogszerű-e, köteles az intézkedésnek alávetnie magát, ha egyértelműen megállapítható, hogy rendvédelmi szerv hivatalos eljárásáról van szó.

Szólt arról is, hogy az intézkedéssel szemben fennáll a jogorvoslat lehetősége. Az eljárást vizsgáló szervek feladata a jogszerűség megállapítása csakúgy, mint a hivatalos személy sérelmére elkövetett cselekmény vizsgálatakor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik