Belföld

Mediterrán időjárás Magyarországon

Az idei télen tapasztalt mediterrán jellegű időjárás miatt Magyarországon a növényi kultúrák fejlődése 3-4 hetes előnyben van az egyébként szokásos fejlődési ciklushoz képest - mondta Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke.

A szakember, aki a szentesi Árpád Zrt. elnök vezérigazgatója a mostanihoz hasonló mediterrán időjárást nem tapasztalt négy évtizedes szakmai pályafutása alatt. Az agárkamarai elnök úgy ítéli meg, hogy a gabonafélék fejlettsége kedvező képet mutat. Ám ez csak a jelenlegi állapotot tükrözi, mert az időjárás változásával ez a helyzet is változhat. Példaként említette, hogy a repce tőállománya sok helyen hiányos.

A talaj nedvességtartalma nem éri el a kívánatos szintet, mivel az utóbbi hónapokban nem esett elegendő csapadék, így az Alföld déli részén szükség van a tárcsázásra is, mivel még a rögök sem teltek meg nedvességgel a szántásban. A gyümölcsös ültetvényekben és a szőlőkben a gazdálkodók már a metszést végzik. A mandula pedig virágzik és az őszibarack piros bimbós állapotban van. Ez a szakember szerint igen veszélyes lehet, mivel ha esetleg hidegebbre, fagyosabbra fordul az időjárás nagy károkat okozhat a gyümölcsösökben.

A Magyar Agrárkamara elnökéhez hasonlóan vélekedett a kialakult helyzetről Benedek Fülöp, az agrártárca szakállamtitkára is. Felhívta a gazdálkodók figyelmét arra is, hogy az átlagosnál melegebb időjárás miatt sok kártevő is háborítatlanul áttelelt. Ezért szerinte a növényvédelmi munkákat a szokásos időnél előbb és nagyobb intenzitással kell elvégezni. Emellett a szakállamtitkár is figyelmeztetett arra: az esetleges későbbi fagyok nagy károkat okozhatnak az idén a mezőgazdaságnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik