Belföld

HÖOK: több százan nem kaphatnak ösztöndíjat

Ősszel több száz olyan hallgató lehet, aki nem kap majd szociális vagy tanulmányi ösztöndíjat, mert a hallgatói juttatásokról és térítésekről szóló kormányrendelet a mai napig nem jelent meg – közölte Miskolczi Norbert elnök.

A HÖOK január 23-án támogatását adta az oktatási tárca által a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló kormányrendelet tervezetének előterjesztéséhez. A rendelet több újítást vezetett volna be a szociális, valamint a teljesítményalapú ösztöndíjak megállapításában – idézte fel a hallgatói szervezet vezetője.

Hozzátette: ezek a változások azonban csak akkor mehettek volna végbe megfelelő módon, ha az intézmények már a tavasz folyamán az új rendelet alapján tudták volna kialakítani a szociális és a tanulmányi ösztöndíjak pénzügyi kereteit. A kormányrendelet azonban a mai napig nem jelent meg.

A legtöbb intézményben már felosztották az ösztöndíjkeretet. Ez azt jelentheti, hogy 2007 őszén több száz olyan – jogosult – hallgató is lehet majd a felsőoktatásban, aki nem kap majd szociális vagy tanulmányi ösztöndíjat. Egyes intézményekben ez akár az ösztöndíjrendszer teljes összeomlásához is vezethet. A HÖOK már többször kért tájékoztatást az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól, de a késlekedésről konkrétumokat máig nem sikerült megtudni – közölte Miskolczi Norbert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik