Belföld

Boros Imre: nem voltam ügynök

Nem voltam D-8-as ügynök – mondta Boros Imre, az Orbán-kormány minisztere reagálva az Index.hu internetes honlapon megjelent hírre.

Az Index.hu azt írja: a történeti levéltár 009/29 es számú okirata szerint Boros Imre „százados” a „D-8-as számú elvtárs”, aki a Medgyessy Péter volt miniszterelnököt is foglalkoztató III/II-es osztály fizetett, szigorúan titkos állományú tisztje volt. Az index felidézi, hogy a III/II-es ügyosztály a kémelhárítás volt. Ezen belül Boros a 8. osztály főoperatív tisztje volt. Mint írják, amikor nem a kémelhárításnak dolgozott, akkor a Magyar Nemzeti Bank külföldi üzletekkel foglalkozó Arbitrage osztályát vezette.

Mint mondta, számtalan irat van a levéltárban vele kapcsolatban. Ezek alapvetően olyan iratok, amelyek olyan megfigyeléseket tartalmaznak, amelyek során őt figyelte meg az az osztály, amelynek ő állítólagosan a magas rangú tisztje volt – fogalmazott Boros Imre. Hangsúlyozta: nem volt D-8-as. Szólt arról is, hogy olyan dokumentum is szerepel az iratok között, amelyben ő kérte a nyugdíjazását és nyugdíjba is helyezték, majd hozzátette: mégsem állapítottak meg nyugdíjat a részére.

A kinevezési parancsban foglaltakat 2002-ben a Népszabadság közölte, Boros Imre azt állítja: ő erről a dokumentumról akkor, az újságból értesült. Az Index.hu oldalán olvasható dokumentummal kapcsolatban hangsúlyozta: azon Horváth István egykori belügyminiszter neve szerepel, mégsincs aláírva.

Az Index.hu felidézi: Boros 2002-ben elismerte, hogy beszervezték, az akkori közleménye szerint zsarolással vették rá. Boros akkor közleményében azt írta: „zsarolással kényszerítették együttműködésre az állambiztonsági szervek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik