Belföld

Schmidt Mária a szabadságot fenyegetőkről

A Terror Házánál tartott megemlékezésen a múzeum igazgatónője, Schmidt Mária aktualizálta a kommunizmus áldozatainak napját, szerinte a demokratikus értékek elleni támadások esélyt adnak a diktatúrának.

A hétköznapi “kis kommunizmusok” itt élnek velünk, minden támadás demokratikus értékeink ellen a diktatúrának ad esélyt – hangsúlyozta a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott vasárnapi Fidesz-rendezvényen Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, aki összefogást és párbeszédet szorgalmazott a szabadságot fenyegetőkkel szemben.
A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint azok, akik valódi demokrataként kísérletet tesznek rá, hogy megfogalmazzák ellenvéleményüket, nem kerülik el a hatalom birtokosainak figyelmét, olykor büntetését.


“Hangszalagok, videofelvételek, leleplező újságcikkek, névtelen feljelentések keltik azt a benyomást, hogy a hétköznapi kis kommunizmusok itt vannak még velünk, hiszen fenyegetéssel, kordonnal, rendőri erővel, jogszabályok semmibevételével éppen azokat a véleményeket, kritikákat és felelősségre vonásokat próbálják meg elhallgattatni, amelyek a valódi demokráciák lényegét jelentik” – hangsúlyozta.


Úgy fogalmazott: minden támadás demokratikus értékeink ellen esélyt ad a diktatúrának, amely aztán üzembiztosan kitermeli a megtéveszthetetlen, mindenki felett álló vezetőt. Ez a vezető leválthatatlan és visszahívhatatlan, azt hiszi, hogy felettünk áll, és egyre magasabbról tekint le ránk.


“Mert még nem tudja, hogy a magasból lehet a legnagyobbat zuhanni” – jegyezte meg Schmidt Mária, aki szerint a közösség felelőssége, hogy visszakényszerítse ezeket a vezetőket a földre, a realitások talajára, addig, amíg nem késő.


A főigazgató arról is szólt, hogy még a huszadik század legsötétebb, legreménytelenebb éveiben sem sikerült a hatalmat bitorlóknak magyar ellen uszítani a magyart. Évszázadok során jól megtanultuk a leckét: minél megosztottabbak vagyunk, annál kiszolgáltatottabbá válunk – mondta.


Schmidt gyanakodva néz a szomszédaira


Schmidt Mária szerint a politika túlságosan fontos ahhoz, hogy csak a politikusok dolga lehessen. “Ne engedjük, hogy politikusaink nyilvános önkritikát gyakorolva ott folytassák, ahol nem is olyan régen abbahagyták! Magyarország polgáraitól kapták a felhatalmazásukat, és nekik tartoznak elszámolással is. Ne engedjük, hogy az ország egyik felét szembefordítsák a másikkal! Ne engedjük, hogy üres tereken vonjanak fel zászlókat, kordonnal kerítsék körbe köztereinket! Ne engedjük, hogy szembefordítsák velünk rendőreinket! Ne engedjük, hogy újra és újra terroristafenyegetéssel akarjanak megfélemlíteni bennünket! Ne engedjük, hogy újra el…ják! És hogy szünet nélkül hazudjanak nekünk. Értessük meg velük, hogy ez a mi országunk. A mi hazánk. Itt vagyunk itthon, és nem vagyunk hajlandók hazugságban és félelemben élni” – fogalmazott a szónok.



Schmidt Mária a szabadságot fenyegetőkről 1

KÉPGALÉRIA (fotó: Gáti András)


Kiemelte: szabad emberek között egymás véleményét nem elfojtani, hanem megérteni és megfontolni szokás. “Mi, demokraták, hallgassuk meg, tiszteljük és becsüljük meg egymást!” – mondta. Mint mondta: öt évvel ezelőtt, amikor a múzeum létrejött még a legrosszabb pillanataiban sem gondolta senki, hogy néhány év múlva “a demokrácia díszletei között újra megtanul félni, hogy visszajön az idő, “amikor véleményünket sokszor még a családtagjainkkal sem osztjuk meg, gyanakodva nézünk szomszédjainkra és a szabadság kiürült politikai közhellyé válik számunkra”.


A huszadik század arra tanít, hogy összefogással sikerre vagyunk ítélve. “Nem az számít, hányszor bukunk el, hanem az, hányszor vagyunk képesek együtt újra talpra állni” – mondta beszéde végén.


A mai magyar demokrácia helyzetéről beszéltek a szónokok vasárnap Budapesten a Terror Háza Múzeumnál, ahol a Fidesz szervezett emlékező nagygyűlést a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából.


Nincs demokrácia Pokorni szerint


Nem diktatúra és nem is demokrácia az, ami ma Magyarországon van – mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke. Az ellenzéki politikus kiemelte: egy demokráciában elképzelhetetlen, hogy hatalmon maradjon egy olyan miniszterelnök, aki elhazudja a választásokat hatalmon maradjon, egy igazi demokráciában, ha a nép bizalma megrendül a kormányban, akkor új választásokat írnak ki.


Az utóbbi években meggyengültek, megroggyantak a magyar demokrácia és a jogállamiság pillérei – hangsúlyozta Szájer József, a Fidesz EP képviselője felszólalásában.


“Szabadságjogaink köré kordonokat emeltek, de mi azokat le fogjuk bontani” – mondta az Európai Néppárt frakciójának alelnöke. A fideszes politikus kijelentette: a szabadság rendjét akarják, nem a szájkosárét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik