Belföld

Demszky a jövő héten hallgatja meg a főépítész-jelölteket

A főpolgármester szerint március közepéig eldőlhet, ki lesz Budapest új főépítésze. A határozatlan időre hirdette meg a főépítészi állásra öten pályáztak.

“A jövő héten személyesen is meghallgatom a pályázókat. A döntést azután hozzuk meg, hogy előtte két szakmai szervezetnek is elküldjük a pályamunkákat” – mondta Demszky Gábor, aki szerint jó esély van arra, hogy március 15-ig kijelöljék az új főépítészt. Elmondása szerint az öt jelentkező közül két jelölt pályázatát érzi különösen esélyesnek.

A sajtóban megjelent hírek szerint például Beleznay Éva jelenlegi megbízott főépítész és Fegyverneky Sándor, az Országos Lakásügyi Hivatal korábbi elnöke is pályázott. Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, aki Budapest Főépítészi Irodájának tevékenységéért is felel, az MTI érdeklődésére pénteken közölte: a Magyar Urbanisztikai Társaság és a Magyar Építőművészek Szövetsége vezetői kapják majd meg a jelentkezők szakmai anyagát.

A Főpolgármesteri Hivatal határozatlan időre hirdette meg a főépítészi állást, amelyre január 31-ig lehetett jelentkezni. Az öt pályázó nevét személyiségi jogi okokból mindmáig nem hozzák nyilvánosságra. A pályázat szerint a főépítész feladatához tartozna a Főépítészi Iroda vezetése, valamint a jogszabályokban, a Főpolgármesteri Hivatal ügyrendjében és a munkaköri leírásokban meghatározott feladatok végrehajtása.

Budapest korábbi, 12 éven át munkálkodó főépítésze tavaly szeptemberben hagyta ott a városházát. Schneller István lemondását azzal indokolta, belefáradt abba, hogy az övezeti és szintterületi mutatók megváltoztatásáért befolyásos emberek folyamatosan lobbiztak nála, és megunta a szélmalomharcot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik