Belföld

Gyurcsány zászlóshajóprogrammal nyitott

Demokratának és hazafinak nevezte magát évértékelő parlamenti felszólalásában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki köszönetet mondott a megszorítások elviseléséért és ezúttal zászlóshajóprogram indítását jelentette be. Navracsics szerint Gyurcsány messziről jött emberként beszélt, Semjén szerint a kormányfő nem hasonlít Batthyányra, míg Dávid Ibolya boldog új évet kívánt. Új évad igen, új korszak nem kezdődött az Országgyűlésben.

Marad a kivonulás

Nyílt szavazáson, három ellenszavazat és két tartózkodás mellett döntöttek a Fidesz és a KDNP képviselői a kormányfői beszédek további bojkottja mellett – értesült a FigyelőNet. Az MTI úgy tudja, Hoffmann Rózsa (KDNP) és Lanczendorfer Erzsébet (KDNP) szavazott nemmel, Salamon László (KDNP), Simicskó István (KDNP) és Horváth János (Fidesz) pedig tartózkodott.

Az országgyűlés idei politikai szezonja Tasnádi Péter, az MSZP-frakció új tagjának eskütétele után a Fidesz és a KDNP képviselőinek kivonulásával kezdődött, miután a két ellenzéki párt frakciója délelőtt úgy döntött, továbbra sem hallgatják meg a kormányfő előre bejelentett felszólalásait. Mivel a legtöbb fideszes honatya egy ajtón kívánt kimenni az ülésteremből, Szili Katalin házelnök gyors távozásra bíztatta őket, hogy a parlamenti munka mielőbb elkezdődjék.

Gyurcsány: demokrata vagyok

Sokakat a háborús logika igazgat, de e helyett nyugodt reformpolitikára van szükség – mondta napirend előtti „Újítsuk meg Magyarországot!” címet viselő felszólalásában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Kitérek a háborúskodás elől, de a nyugalmat minden törvényes eszközzel biztosítom – tette hozzá a kormányfő, aki közölte: nincs bennem indulat, harag, csak szenvedély. „Hazafi vagyok, demokrata és reformer” – mondta Gyurcsány, aki kormánya célját Magyarország megújításában és együtt tartásában jelölte meg.

Óvni és védeni fogom a gyülekezés és szólásszabadságot, de céljaim végrehajtásától a politikai gáncs, a parlamenti kivonulás, a személyeskedés nem tántorít el; politikámat a parlamenti többségre építem, ők közvetítik a népakaratot – közölte Gyurcsány Ferenc, aki nem hagyott kétséget afelől, hogy a választók legközelebb 2010-ben dönthetnek majd a politikai főhatalomról.

A kormányfő a Fidesz nevének kimondása nélkül úgy vélte, hogy az ellenzéki párt sehová nem vezető vitákat vív azért, hogy a lapok címlapjára kerüljön, ami kártékony és rövid távú politizálás.

Megköszönte az áldozatokat

Gyucsány Ferenc beszédében megköszönte a polgároknak, hogy elfogadták és tudomásul vették a kiigazítás szükségességét. A kormányfő szerint a megszorító intézkedések nyomán a gazdaság a tervek szerint közelít az egyensúlyi pályához, így elérhető közelségbe került a kiigazítás eredménye.

A miniszterelnök ismét megígérte: nem lesznek újabb megszorítások, 2008-ban már nem csökkennek a jövedelmek, 2009-től pedig a GDP-növekedés felével bővülhetnek a reáljövedelmek.


Gyurcsány zászlóshajóprogrammal nyitott 1

Gyurcsány beszéde alatt az ellenzék távozott (Fotó: MTI)


Gyurcsány igazi botrányokról beszél

Igazi botrány az, hogy a mai 40 évesek többségének rossz az írott szöveg értelmezése; hogy nem tudunk idegen nyelveket; hogy kevés felnőtt képezi magát; hogy minden ötödik gyerek szakképzettség nélkül hagyja el az iskolát; hogy a lakosság nyolc általánost végzett 30 százalékának a harmada dolgozik; hogy a szakképzetlen férfiak 16 évvel kevesebbet élnek, mint diplomás társaik; hogy 7-800 ezren valós jövedelmüknél kevesebb tb-t fizetnek; hogy minden harmadik nyugdíjas rokkantnyugdíjas; hogy nagy cégek kartelleznek – mondta Gyurcsány Ferenc. Ezekről a botrányokról kell szólnia a politikának – vélte a miniszterelnök.

Az első konkrét bejelentést Gyurcsány az egészségügyi reform mellett szóló, ismert érvek elmondása után tette: a gyermeke mellett kórházban éjszakázó szülőnek nem kell majd napidíjat fizetnie.

Most zászlóshajóprogram jön

Elsőként Magyarország írt ki pályázatot az uniós országok közül a 2007-2013-as fejlesztési ciklusban – jelentette be a miniszterelnök, aki szerint erre jogosan lehetünk büszkék.

A kormányfő öt új, ezúttal zászlóshajóprogramnak nevezett kezdeményezést jelentett be. Ígérete szerint a következő hat év során kiépülő „biztos kezdet klubok” célja, hogy a bölcsődétől kezdve megtámogassák az oktatási rendszert annak érdekében, hogy a szegénység ne öröklődjék át automatikusan; a gyermekeket négyéves koruktól kötelező lesz óvodába vinni. A miniszterelnök közölte, hogy 100-120 milliárd forintért korszerűsítik a közoktatási intézményeket, így a hagyományos táblákat digitális táblákra lehet cserélni, és folytatódik a szakképzés reformja is. A 28 leghátrányosabb kistérség elkülönített módon, összesen 120 milliárd forinthoz jut integrált programokra, míg a legfejlettebb városok – a fejlődési központok – 60-80 milliárd forintot pályázhatnak meg, hogy húzóerejük megmaradjon. A miniszterelnök szerint a kis- és közepes cégek átfogó fejlesztési program keretében 3000 milliárd forintnyi forráshoz jutnak, melyből 200 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás.


Navracsics: messziről jött ember beszéde


Navracsics Tibor egy messziről idejött ember útirajzához hasonlította a miniszterelnök beszédét. Ugyanakkor a mostani koalíció irányítja az országot már négy és fél éve, hívta fel a figyelmet. 2002-ben a régió éllovasa volt Magyarország, s reális esély volt a 2007-es euróbevezetésre, mára a régió leginkább leszakadó állama lettünk – mondta Navracsics. A 2007-es költségvetés és a Gyurcsány-csomag a Fidesz frakcióvezetője szerint igazságtalan, mert a szegényeket magukra hagyja, a középrétegeket elszegényíti, a tehetségek elé gátakat emel. Az SZDSZ által kezdeményezett ötpárti egyeztetéseket, amelynek első, a versenyképességről szóló fordulója már lezajlott, ugyanakkor kedvező fejleménynek értékelte Navracsics Tibor.


Semjén Zsolt: válságba sodorták az országot


Semjén Zsolt felháborítónak tartotta, hogy Gyurcsány Ferenc Batthyány Lajoshoz hasonlította magát, annál is inkább, mert szerinte a felemelkedés helyett Gyurcsány Ferenc válságba sodorta az országot. Kiemelte, hogy míg 2002-ben azt mondták, hogy 2006-ban bevezetjük az eurót, most időpont sincs erre. Élenjáró országból sereghajtók lettünk a szocialista-szabaddemokrata kormányzás alatt – mondta Semjén. A kormányprogramról szólva a kereszténydemokrata politikus kijelentette: az nem más, mit pénzbeszedés, az emberek kifosztása.


Dávid Ibolya: BUÉK


„Boldog új évet!” – kezdte ironikusan Dávid Ibolya a hozzászólását. Az MDF elnöke ezzel arra utalt, hogy semmi nem változott, és semmi nem fog változni a honi politikai színtéren. Ugyanakkor szerinte ha minden így megy tovább, nagy baj lesz. Dávid bírálta a Fideszt az állandó kivonulásáért, és bírálta a kormányfőt az „üres” beszédéért, amely mint mondta „szép beszéd volt, konkrétumok nélkül.” Gyurcsány rendre komoly retorikai légvárakat épít, de az azokban megfogalmazott célok soha nem válnak törvénymódosításokká, koncepcionális tervekké – jelentette ki Dávid Ibolya. Hozzátette, elvi ellenvetése nincs az MDF-nek a reformok ellen, de a konkrét feladatokat nem látják. Amennyiben a mostani bukdácsolást, kapkodást igazi, átgondolt reformok váltanák fel, az MDF is tudná támogatni azokat.


Kuncze: rossz irányba mennek a dolgok


Az SZDSZ elnöke egyetértett az előtte szólóval: szerinte sem változott semmi. A látszólagos változatlanság mellett azonban Kuncze szerint a háttérben radikalizálódnak a folyamatok. Ha netán a feltüzelt hangulat lankadna, akkor jön egy akció, például egy kordonbontás, aztán rendőrállamot kiáltanak egyesek. Rossz irányba mennek a dolgok. A kormányzatnak kettős felelőssége van, egyrészt védelmeznie kell a demokratikus rend írott és íratlan szabályait, másrészt végig kell vinnie a reformokat. Kuncze önkritikusan szólt az előző kormányzati négy évről. Mint mondta, a mostani problémák egy része az elmúlt ciklusból fakad, „rossz döntéseket hoztunk – persze széles támogatással – aminek végrehajtása kimerítette a költségvetés lehetőségeit. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a radikalizálódás ellen nem egyértelműen szólalnak fel a demokratikus erők. Kuncze szerint is kedvező fejlemény az ötpárti tárgyalások beindulása, ahol a politika mégis képes egyetérteni bizonyos kérdésekben.


Lendvai: politikai lakberendezés


Az MSZP frakcióvezetőjét Navracsics idegen utazó hasonlata az „idegenszívűséget” kiáltókra emlékeztette, és ezt nagyon veszélyesnek értékelte. Lendvai szerint már nem az a kérdés, kellenek-e a reformok, hanem az, hogyan tudja a kormányzat segíteni az országot a próbatételek elviselésében. Szerinte több időre, több figyelemre, és több türelemre van most szükség. Hosszabb távra ható strukturális változtatásokra, alapos szakmai vitákra, ahol a részletekre is lehet figyelni, s ha kell korrigálni is lehet az elképzeléseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik