Belföld

Kuncze: kiállunk Molnár mellett

A biztosítási rendszer átalakításáról szóló elvi döntést március végéig meg kellene hozni, hogy 2008-tól életbe léphessen a több-biztosítós modell – közölte az SZDSZ elnöke, hozzátéve, hogy kitartanak Molnár Lajos mellett.

A kétnapos frakcióülés első napja után a pártelnök közölte: a frakció továbbra is határozottan kiáll Molnár Lajos és az egészségügyi tárca tevékenysége mellett, mert látják azokat a sokszor elvek nélküli támadásokat, amelyek többnyire nem a betegekről, hanem parciális érdekekről szólnak.
Kuncze elmondta: még ezen az ülésszakon benyújthatnák a törvényjavaslatot a több-biztosítós egészségügyről, legkésőbb az őszi ülésszak elején pedig el lehetne fogadni, így kellő felkészülési idő maradna a január 1-jei vagy március 1-jei hatálybaléptetésre. „Ha most elhúzzuk, akkor a ciklus második felében már ilyen bátor döntés meghozatalára a politika nem lesz képes, és akkor lehet, hogy végleg elszalasztjuk a lehetőséget” – fogalmazott.

Kitért arra, hogy a háziorvosi rendszer finanszírozásában a változás feltehetően pozitív lesz, és nem igaz, hogy a praxisoknak kevesebb pénzt utalnának. Számításaik szerint a háziorvosoknál maradó vizitdíjból havonta átlagosan mintegy 150 ezer forint többletbevétel származik, amely a jelenlegi finanszírozásuknak 20-25 százaléka – közölte. Beszélt arról is, hogy jelentős, egészséges folyamatokat látnak a gyógyszerpiacon, sokan mondják, hogy tényleg kevesebbet fizetnek a gyógyszerért, népszerű a patikákon kívüli gyógyszerárusítás, és várható, hogy a kör gyorsan fog bővülni, illetve patikanyitásokra is beadtak engedélyezési kérelmeket.

Kuncze Gábor szintén elmondta, hogy az SZDSZ minél előbb rendezné a párt- és kampányfinanszírozás kérdését is. Ha nem lehet a parlament házbizottságában megegyezni az erről szóló, már benyújtott törvényjavaslat napirendre vételében, akkor a liberális párt akár egy hónapon belül képes benyújtani egy új javaslatot, amely keményebb szabályozást tartalmaz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik