Belföld

Az SZDSZ nem támogatja Kiss László jelölését

Február 19-én szavaz az Országgyűlés a két új alkotmánybíró-jelöltről, Kiss Lászlóról és Trócsányi Lászlóról – jelentette be Szili Katalin az alkotmánybírákat jelölő bizottság ülése után kedden a Parlamentben. Az SZDSZ nem támogatja Kiss László mandátumának meghosszabbítását.

A házelnök megjegyezte: az SZDSZ fenntartotta azt az elvi álláspontját, hogy nem ért egyet az újraválasztással, de nem szavaz a jelöltek ellen. A két jelölt közül Kiss László 1998 óta az Alkotmánybíróság tagja, de jelenlegi mandátuma 2007 márciusában lejár. Az alkotmánybíró-jelöltek meghallgatása a következő héten lesz – mondta a házelnök.

Az Országgyűlés elnöke reményét fejezte ki, hogy a további egyeztetések eredményeképpen március 10-ig újabb két alkotmánybírót választhat meg a parlament. Szili Katalin nem kívánt megerősíteni egyetlen nevet sem a sajtóban eddig szereplő további alkotmánybíró-jelöltekkel kapcsolatban. Korábbi sajtóhírek a Fidesz esetleges jelöltjeként Király Miklóst, az ELTE nemzetközi jogászát, az MSZP jelöltjeként Lévay Miklós kriminológust említették, míg a KDNP Dienes-Oehm Egont, a brüsszeli magyar EU-misszió egyik nagykövetét nevezte meg jelöltjeként.

Az Alkotmánybíróság jelenlegi tíz tagja közül Erdei Árpád, Harmathy Attila és Kiss László kilencéves mandátuma 2007-ben jár le; Bagi István 1997 és 2006 júniusa között vett részt a testület munkájában.

Szili Katalin kérdésre válaszolva közölte, hogy még nem érkezett meg hozzá az MSZP rendkívüli parlamenti ülést összehívó kezdeményezése. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke az MTI-nek elmondta: a liberális párt elvi álláspontja szerint nem szerencsés az alakotmánybírák mandátumának meghosszabbítása. Ezért a kisebbik kormánypárt nem fogja megszavazni Kiss László újraválasztását – közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik