Belföld

Sorsolással az általános iskolákba

A 2007. március–áprilisi beiratkozási időszakban már új szabályok alapján kialakított körzetek szerint kell az első évfolyamra a tanköteles korúakat beiskolázni, s meghatározott esetben sorsolással is történhet a felvétel – derül ki a szaktárca honlapján közzétett ismertetőből.

A körzethatárok kialakítására vonatkozó rendelkezések 2007. január 1-jén léptek hatályba. Ha az általános iskola a felvételi kötelezettsége teljesítése után további felvételi, átvételi kérelmeket is teljesíteni tud, de valamennyi kérelmet helyhiány miatt nem tudja teljesíteni, az általános iskola sorsolás útján dönt. A sorsolásra a felvételi kérelmeket benyújtókat meg kell hívni.

Sorsolás nélkül is felvehető a halmozottan hátrányos, vagy sajátos nevelési igényű tanuló, továbbá az a tanuló, akinek sajátos helyzete indokolja. A sajátos helyzetet a helyi önkormányzat rendeletben állapítja meg.

Az általános iskola – beleértve a kijelölt iskolát is – köteles felvenni, átvenni azt a tanköteles tanulót, akinek lakóhelye vagy tartózkodási helye a körzetében található. Ha a településen több általános iskola működik, az egymással határos felvételi körzeteket oly módon kell kialakítani, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű tanulóknak az adott körzetben felvehető összes tanköteles tanulóhoz viszonyított aránya az egyes körzetekben egymáshoz viszonyítva legfeljebb huszonöt százalékban térjen el.

A fenntartó a szakiskolát és a középiskolát kijelölheti kötelező felvételt biztosító iskolának. A kijelölt iskola, ha nem kötelező felvételt biztosító iskola, a tanuló felvételét csak helyhiány miatt tagadhatja meg. A nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozó jelentkezőt – ha a felvételi követelményeknek megfelel – a nemzeti vagy etnikai kisebbség nyelvén, illetőleg a nemzeti vagy etnikai kisebbség nyelvén és magyarul tanító iskolába (tagozatra, osztályba, csoportba) fel, illetve át kell venni. Ha az általános iskola a felvételi kötelezettsége teljesítése után további felvételi, átvételi kérelmeket is biztosítani tud, köteles előnyben részesíteni azokat, akiknek a lakóhelye vagy tartózkodási helye azon a településen található, ahol az iskola székhelye, telephelye található.

A halmozottan hátrányos helyzetű tanuló felvételét csak helyhiány miatt tagadhatja meg. A tárca felhívja a figyelmet arra is, hogy a jegyzőknek 2007. január 1-jétől a településen élő halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számáról iskolai és óvodai bontásban – a szülői nyilatkozatok alapján – adatot kell szolgáltatnia március és október hó utolsó munkanapjáig, továbbá indokolt esetben kezdeményeznie kell az integrációs felkészítés megszervezését a település iskoláiban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik