Belföld

Gyurcsány Ferenc modern hazafiságot ajánl

Modern hazafiságot, Magyarország megújítását javasolta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton a Magyarország holnap címmel rendezett kerekasztal konferencián.

A politika a közügyek felelős gyakorlása, a legfontosabb közügyek: a jó iskola, a stabil, kiszámítható nyugdíjrendszer és az erős gyarapodó gazdaság. Ezek az ügyek a holnap Magyarországáról szólnak – fogalmazott a kormányfő, megjegyezve, hogy bontás helyett építést ajánl. “Távlatokban gondolkodni és cselekedni nem ósdi erény, hanem hazafias dolog” – hangoztatta Gyurcsány Ferenc. “Sietni kell ugyan, de kapkodni nem” – szögezte le.


A kormány megfontolja a kerekasztalok ajánlásait, és ha csak nem kizárt, politikája részévé teszi – mondta a kormányfő. Hozzátette: a kerekasztalokra elismert szakembereket hívtak, megkeresték a Magyar Tudományos Akadémiát, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát, az egyházakat, továbbá a parlamenti bizottságok elnökeit, akik szintén delegáltak szakértőket a kerekasztalokra.


Finanszírozható nyugdíjrendszer


Áttekinthető, hiteles és finanszírozható nyugdíjrendszerre lenne szükség, hiszen a mai nyugdíjrendszer nem az, leginkább nem áttekinthető – mondta Holtzer Péter nyugdíj szakértő a konferencián.


Véleménye szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy jelenleg 1,5-2 millió ember van, akinek éves jövedelme nem éri el a minimálbért. Ők járulékot nem, vagy alig fizetnek, így nyugdíjuk is alig, vagy egyáltalán nem lesz. Ez, a szakirodalomban gammának elkeresztelt réteg az 1945-1959 közötti, 2,1 millió embert jelentő generációban közel 21 százalékot képvisel – magyarázta a szakértő, hozzátéve, hogy a folyamatosan munkában lévők és járulékot fizetők aránya, a szakirodalomban alfa névvel illetett csoport aránya 44 százalék. Holtzer Péter kétféle megoldást vázolt fel a gamma csoportra: vagy a nyugdíjrendszeren belül, vagy szociális alapon juttathat nyugdíjat nekik az állam, esetleg állampolgári jogon.


Az utóbbit javasolta előadásában Augusztinovics Mária, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos tanácsadója, aki az átlagkereset 30 százalékában jelölte meg az állampolgári jogon folyósítandó alapnyugdíjat. Jelenleg a minimális nyugdíj 27 ezer forint, az átlagkereset 30 százaléka – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik