Belföld

Magosz: másfél éve jogsértő állapot van a Kossuth téren

A Fidesszel szövetséges Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szerint másfél éve tart fenn jogsértő állapotot a rendőrség a Kossuth téren a Magosz vonatkozásában - erről Budai Gyula, a gazdaszervezet szövetségi igazgatója nyilatkozott.

Az ügy még 2005 márciusában kezdődött, amikor a Magosz bejelentette a rendőrségen, hogy március 7-től 20-ig 24 mezőgazdasági erőgéppel kíván demonstrálni a Parlament 17-es kapuja előtti parkolóban. Budai Gyula – Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitánynak írt – levele szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság közigazgatási határozatban hatáskörének hiányát állapította meg, és indokolás nélkül tiltotta meg a rendezvényt. A határozat ellen kétszer is fellebbeztek, indokaik között pedig az szerepelt, hogy a BRFK egy korábbi időpontban már engedélyezte, hogy a Magosz rendezvényt tartson Kossuth téren.

A Magosz a másodfokú közigazgatási határozat ellen a Fővárosi Bírósághoz fordult, amely 2005. november 18-i jogerős ítéletében új eljárás lefolytatására kötelezte a rendőrséget. Az új eljárás során a hatóságnak részletesen indoklást kell adnia, hogy miért ítéli meg eltérően az országházi parkolóban korábban tudomásul vett, illetve a keresetettel érintett rendezvénnyel kapcsolatos hatáskörét – írja Budai Gyula.

A Magosz szövetségi igazgatója levelében arra hívta fel Gergényi Pétert, hogy a jogsértő állapotot szüntesse meg, és az el nem bírált és bejelentett rendezvény vonatkozásában az eljárást folytassa le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik