Belföld

Kóka felveszi a kesztyűt

Kóka János is indul az SZDSZ elnöki posztjáért, hivatalosan a jövő szerdán jelenti be pártelnökjelöltségét – közölte a politikus. Így ő lesz a második hivatalos jelölt azt követően, hogy Fodor Gábor múlt héten közölte indulási szándékát. Elemzők szerint ötven-ötven százalék az esély, hiszen mindkét liberális politikus népszerű a párton belül.

„Tegnapelőttre állt össze a szükséges jelölés, és ma már azt tudom mondani, hogy összegyűlt több mint 100 egyéni és több mint 10 csoportjelölés, amelynek bármelyike önmagában is elég lenne ahhoz, hogy az ember elnökjelöltként indulhasson” – fogalmazott a gazdasági miniszter a Nap-kelte című műsorban. Jövő szerdai bejelentéséig nyilván ennél sokkal nagyobb számú jelölés jön össze – tette hozzá.

A gazdasági miniszter előtt Fodor Gábor, a liberális párt ügyvivője jelentette már be hivatalosan, hogy pályázik az SZDSZ elnöki tisztére. Ő feltétlenül szükségesnek tartja a jelenlegi koalíciós kormány átalakítását, mert szerinte csak ezzel lehet megállítani a kormányzati hitelvesztést. A kormány átalakítását célzó kérdésre Kóka annyit mondott: erről a miniszterelnöknek kell döntenie.

Gyurcsány Ferenc egyébként szerda este egy televízióinterjúban úgy fogalmazott, hogy a következő hónapokban nem készül kormányátalakításra.


Elemzők szerint a két jelölt esélyei egyelőre teljesen megegyeznek, a párt küldötteinek körében egyaránt népszerű a filozófus és hagyományos liberális vonalat képviselő Fodor Gábor és a liberális gazdaságpolitika mellett kiálló Kóka János is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik