Belföld

Gyurcsány szerint nem lesz több megszorítás

A közigazgatásba be kell vezetni a versenyszellemet, az önkormányzatok jövője a kistérségi társulásokban van, hiba volt a miniszterek jutalmazása, és nem lesz több megszorítás – mondta a kormányfő az ATV-n.

Az Európai Unióban szinte Magyarországon van a legtöbb önkormányzat, túl sok az alkalmazott. A közalkalmazottak bérköltsége az egész Európai Unióban a második legmagasabb összeg – fogalmazott Gyurcsány Ferenc. A közigazgatásban arra van szükség, hogy az „urambátyám szellemet” a versenyszellem váltsa fel. A teljesítményeket értékelni kell, a kimagaslókat kimagaslóan megfizetni. Elismerte ugyanakkor, hogy nem volt jó kísérlet jutalmazni a minisztereket.


A közigazgatás átalakításáról szólva elmondta: nem kell visszaállítani a közigazgatási államtitkárok posztját a minisztériumokban, és nem perdöntő, hogy melyik tárca felügyeli a rendőrséget. Kijelentette: a következő hónapokban nem tervez kormányátalakítást. Gyurcsány Ferenc az interjúban kijelentette: nem lesz több megszorító intézkedés.

Az önkormányzatokkal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy nem kell minden községbe hivatal. Az önkormányzatok nem lehetnek zárt kiskirályságok, a jövőt inkább a kistérségi társulásokban látja, amelyek közösen üzemeltetik például több település iskoláját, szociális ellátását. Az önkormányzatoknak a saját adóikból lehet saját bevételük, és az iparűzési adót – jogi problémák miatt – egy más típusú adónak kell felváltania – vélte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik