Belföld

A Fidesz politikai okokat sejt Járai leváltása mögött

Az ellenzéki párt szerint a magyar gazdaság stabilitása érdekében a miniszterelnöknek meg kellene hosszabbítania a jelenlegi jegybankelnök mandátumát.

Deutsch-Für Tamás a kormányfőnek írt levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy Járai Zsigmondnak a Magyar Nemzeti Bank élén az elmúlt esztendőkben különösen kemény kihívások között kellett hiteles és átlátható monetáris politikát megvalósítania.


“Járai Zsigmond esetleges leváltásának, szakmai indokok híján, pusztán politikai okai lehetnek. Ez ellentétben áll a demokráciában szokásos felfogással, ráadásul ellentétes a magyar gazdaság érdekeivel is” – írta Fidesz elnökének kabinetfőnöke.

Deutsch-Für Tamás megismételte a Fidesz korábbi álláspontját, hogy nem vesznek részt a kormányfő által kedden kezdeményezett egyeztetésen a jegybankelnök személyéről, mert nem tartják Gyurcsány Ferencet demokratának.

Danks Emese kormányszóvivő az MTI-vel közölte: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tudomásul veszi, hogy Járai Zsigmond a Fidesz jelöltje a Magyar Nemzeti Bank elnöki posztjára. “Gyurcsány Ferenc sajnálja, hogy a Fidesz vezetői úgy döntöttek, ezt az alkalmat is pártpolitikai csatározásokra használják fel” – tette hozzá Danks Emese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik