Belföld

Gusztos: abszurd a Kossuth tér elzárása

Tovább nem tartható, abszurd állapot, hogy a magyar állampolgárok nem tüntethetnek a Kossuth téren – vélte az Országgyűlés emberi jogi bizottságának liberális tagja.

Gusztos Péter azután nyilatkozott, hogy a Magyar Helsinki Bizottság panasszal fordult (MHB) az országos rendőr-főkapitányhoz a Kossuth tér lezárása miatt, mivel a szervezet társelnökét nem engedték át az „ideiglenesen elzárt műveleti részen”. „Tovább nem tartható, és abszurd állapotnak tartom, hogy a Magyar Köztársaság állampolgárai nem tüntethetnek a Magyar Köztársaság Országgyűlésénél” – fogalmazott Gusztos.

Mint mondta, ugyan távol áll tőle mindaz, amit a korábban a Kossuth téren tüntetők gondolnak és képviselnek, de véleménye szerint ezt az alkotmányos alapjogot nem lehet „rendőrségi trükkökkel” korlátozni. A liberális politikus hangsúlyozta: a gyülekezési törvény módosítását a kialakult politikai helyzetben el kellene halasztani.

A gyülekezési törvény olyan fontos alkotmányos alapjogot szabályozó törvény, amelyet csak békeidőben, és teljes parlamenti konszenzussal lehet módosítani, annak ellenére, hogy a törvénnyel egyébként számos gyakorlati probléma van – jelentette ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik