Belföld

Szerdától olcsóbb a diák- és nyugdíjasbérlet

Az agglomerációban érvényes bérleteket mind a tanulók, mind a nyugdíjasok "a január 1-jétől érvényes árakhoz képest annak csupán töredékéért" válthatják meg szerdától - tájékoztatta a BKV az MTI-t. A tavalyi árakhoz képest ezzel együtt is 13,5 százalékos a drágulás.

A tavalyi viteldíjakhoz viszonyítva 13,5 százalékkal drágultak a Budapest környéki HÉV-járatokra és BKV-autóbuszokra érvényes tanuló- és nyugdíjasbérletek a Fővárosi Önkormányzat, illetve a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) közötti megállapodás eredményeként – olvasható a távirati irodához kedden eljuttatott közleményben.

A környékbeli településekről bejáró, teljes árú bérletet vásárló utasok 95 százalékának már január 1-jétől kevesebbet kell fizetnie ugyanazon szolgáltatásért, mint az elmúlt évben, mivel a teljes árú HÉV havi bérletek 7-26 százalékkal lettek olcsóbbak – írja a közlekedési vállalat, hozzáfűzve, hogy a társaság “a hosszú távú megoldás érdekében” az érintett települések bevonásával további egyeztetéseket kezdeményez.

Garamhegyi Ábel, a GKM államtitkára egy múlt héten tartott sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a kormány az idén pótolja a hiányzó forrásokat az agglomerációs közlekedés tarifáinak támogatásához, a gazdasági tárca pedig tárgyalásokat kezdeményez az érintett településekkel a hosszú távú megoldás kialakítására; a kabinet döntése szerint pedig az agglomerációs települések által nem biztosított támogatást is átvállalja a kormány.

Mint mondta, a kormány döntése több mint 1,2 milliárd forintos kiadást jelent a hozzájárulás tekintetében; ebből 600 milliót a főváros biztosít, a fennmaradó részt a gazdasági tárca keretéből, illetve egyéb forrásból teremtik elő.

A tájékoztatón kiosztott sajtóanyag szerint a tanulói és nyugdíjas HÉV-bérlet – tizenöt kilométeres távolságig – február 1-jétől 1488 forintba kerül; ugyanezért a bérletért 2006-ban 1311, ez év januárjában pedig 4240 forintot kellett fizetni. Az öt kilométeres távolságra szóló tanuló- és nyugdíjasbérlet tavaly 437 forint volt, idén januárban 1290 forint, február 1-jétől pedig 496 forintba kerül.

A huszonöt és harminc kilométerig terjedő utazás esetén a diákoknak és a nyugdíjasoknak 2006-ban 1748 forintot kellett fizetniük; ez az összeg idén januárban a tanulók esetében 7350, illetve 8820 forintra, a nyugdíjasoknál 16 200, valamint 19 440 forintra emelkedett, ám februártól e bérlet egységesen 1984 forintba kerül majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik