Belföld

AWACS repülőgép a magyar légtérben

A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison állomásozik a NATO AWACS felderítő repülőgépe, amely gyakorló és tesztrepüléseket hajt végre.

A NATO Repülőgép-fedélzeti Korai Riasztó és Irányító Program Kezelő szervezete, a NAPMO olyan repülőgép fedélzetre telepített, rádiólokációs légi felderítési zóna létrehozásán dolgozik, amely szavatolja a biztonsághoz elengedhetetlen adatszolgáltatást a légvédelmi szervezetek számára. A rendszer a módosított, NE-3A AWACS néven is ismert Boeing-707 repülőgéptípuson, valamint a repülőgépekkel kommunikálni képes földi légvédelmi egységen alapul.

A szervezet munkájában 16 NATO nemzet képviselői vesznek részt. A Magyar Köztársaság 1999-től megfigyelői státuszban, 2006-tól pedig teljes jogú tagállamként csatlakozott. A Kecskeméti Repülőbázison egy héten át állomásozó gép és többnemzetiségű személyzete itt tartózkodása idején tesztelési és gyakorlási feladatokat lát el.

A légi célok azonosítását és elfogását az eddigi gyakorlathoz képest más irányítási szisztéma szerint hajtják végre, melynek során az AWACS nagyobb segítséget tud nyújtani a föld felett kis magasságban repülő célpont felderítésében.


„Ez egy sikeres program, amely nagymértékben meghatározza a Magyar Köztársaság és szövetségeseinek biztonságát A programban való részvétel a Magyar Köztársaság számára hosszú távú befektetés, amely megtérül, hiszen garantálja a Magyar Köztársaság légterének biztonságát – mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter, hozzátéve, Magyarország 100 millió forinttal járul hozzá a fejlesztéshez, 1,2 milliárddal pedig a programhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik