Belföld

Fodor nem lép Kuncze útjára

Hivatalosan is harcba indul az SZDSZ elnöki posztjáért Fodor Gábor. Az MSZP-től való függetlenedést, a hosszú távú gondolkodást, a gyakorlati liberalizmust jelölte ki fő céljának a politikus. Ellenfeleiről lapunknak megjegyezte: a liberálisok elnöke nem lehet Gyurcsány beosztottja.

Rajk László Kókát támogatja

Az SZDSZ egyik alapító tagja szerint Kóka János képviseli azt a kontinuitást, ami a párt demokratikus ellenzéki hagyományaiból fakad. Mint mondta, Kóka olyan “dinamikus, csinálós ember”, aki képes folytatni az SZDSZ-nek a demokratikus ellenzék korszakára jellemző aktivitását. Rajk László szerint Kóka János elnökségét támogatná Konrád György, Haraszti Miklós, Magyar Bálint és Pető Iván.

Fodor Gábor bejelentette: „Döntöttem, márciusban elindulok az elnöki tisztségért”. Új SZDSZ-re van szükség a politikában és a párt belső működésében egyaránt – indokolta elhatározását.

Konfliktuskeresés

Erőt kell mutatni, a gyakorlati liberalizmust, hosszabb távú érdekeket kell képviselni, amibe például nem fér bele egy, a túlköltekezést szolgáló költségvetés támogatása – fogalmazott. A FigyelőNet kérdésére elmondta: az MSZP-től való függés megszüntetésére a pártnak három fő pilléren kell állnia.

Komolyan kell venni a jogállami normákat: az októberi zavargások alatt az SZDSZ vezetősége „elég furcsán nyilatkozott”. Felelős gazdaságpolitikára van szükség: a párt vezetősége eddig olyan programot támogatott, amely nem vezetett sehova. A tiszta közélet megteremtéséhez a pártfinanszírozás és az összeférhetetlenség rendbetételére van szükség – sorolta lapunknak a mostani vezetőség mulasztásait az elnökjelölt.

„Ha mindezt következetesen végigcsináljuk, a választók nem fognak minket összekeverni sem az MSZP-vel, sem a Fidesszel” – mondta. A szocialistáktól való függetlenedéshez konfliktusokon keresztül vezet az út: az SZDSZ-nek következetesen ki kell állnia értékrendje mellett, és vállalni kell a konfliktusokat.

Gyurcsány beosztottja

Nem tudni még, hányan indulnak a liberális párt elnökségéért, de valószínű, hogy Kóka János gazdasági miniszter is ringbe száll – tudta meg munkatársunk Fodor Gábortól. Kóka miniszterségére utalva hangsúlyozta: az SZDSZ elnöke nem lehet kormánytag, mert így Gyurcsány Ferenc beosztottja lesz, a párt nem tud kilépni az MSZP árnyékából. Elnökké választása esetére megígérte, hogy vetélytársainak „komoly ajánlatot” tesz.

Ismert támogatók

A hivatalos bejelentésen több liberális képviselő és ismert szabad demokrata politikus jelent meg, többek között Béki Gabriella, Bőhm András, Szent-Iványi István, Gulyás József, Kis Zoltán, Ungár Klára, Bauer Tamás, Mécs Imre és John Emese. Jelen volt Bozóki András volt kulturális miniszter is.

A megkezdett reformokat csak Fodor Gábor tudja befejezni – fogalmazott Takács Flóra, az SZDSZ Új Generáció alelnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik