Belföld

Fidesz: megbukott a kórháztörvény

Szijjártó Péter véleménye szerint a kormány kórházbezárási akcióját egyelőre sikerült megbuktatni, a kórháztörvény pedig ezáltal megbukott.

Újabb tiltakozás

Pénteken Óbudai önkormányzati vezetők tiltakoznak a Szent Margit Kórház minisztériumi ágycsökkentési javaslata ellen, s a kórház érdekében nyilatkozatot írtak alá. Az egészségügyi miniszter javaslata szerint a korábbi 438-as aktív ágyszámot 37 százalékkal 278-ra csökkentenék. A tiltakozók szerint ezzel a kapacitással nem lehet biztosítani a megfelelő színvonalú ellátást.

A Fidesz szerint az, hogy már öt regionális egészségügyi tanács utasította el, a tervezett kórházbezárásokat, a tervezett kórházi ágyszámcsökkentést, azt jelenti: megbukott a kórháztörvény – közölte az ellenzéki párt kommunikációs vezetője pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A Fidesz “meglehetősen sikeres” abban, hogy megakadályozza a kormány kórházbezárási akcióit – mondta Szijjártó Péter. A párt eddig is és ezután is mindent megtesz a regionális egészségügyi tanácsokban annak érdekében, hogy megakadályozza ezt a folyamatot – tette hozzá.


MSZP: tudatosan bojkottál a Fidesz


Szomorú, hogy a Fidesz politikai színjátékok terepévé teszi a regionális egészségügyi tanácsok munkáját – reagált az elhangzottakra Kökény Mihály (MSZP). A parlament egészségügyi bizottságának elnöke szerint Szijjártó Péter lényegében elismerte, hogy a Fidesz tudatosan obstruálja és bojkottálja a ret-ek munkáját, amelyek egyértelműen “politikai motivációval” utasítják el a miniszteri ajánlást.


Kökény Mihály szerint a kórháztörvény nem bukott meg, a jogszabály végrehajtását nem akadályozza “a Fidesz kisstílű obstrukciós politikája”, ugyanis végül az egészségügyi miniszter állapít meg egy működtethető szerkezetet.


A ret-ek azzal, hogy a miniszteri ajánlást tartalmazó borítékot “bontatlanul” visszaküldik, lemondanak arról az esélyről, hogy a régiókban megbeszéljék, milyen legyen egy fenntartható, felelősen finanszírozható kórházi szerkezet – mondta Kökény Mihály.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik