Belföld

Orkán erejű szél várható csütörtökön

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) riasztó előrejelzést küldött a katasztrófavédelemnek. Orkán erejű szélre kell felkészülni a következő napokban az ország területén.

Az előrejelzés szerint a szél csütörtökön késő délutánra viharossá fokozódik, ezért éjszakára 80-90 km/h széllökésekre kell számítani, míg péntek hajnalban – intenzív záporok és zivatarok kíséretében – a 90-110 km/h sebességet is elérheti, és főként az északi megyékben 120 km/h széllökés is kialakulhat.

Az OMSZ a veszélyes időjárási jelenség bekövetkezése előtt egy-három órával riasztást fog kiadni, de az előrejelzés a meteorológiai szolgálat honlapján is elérhető. Az előrejelzés egyelőre sem területet, sem kistérséget nem jelöl meg, így a vihar elleni védekezésre sem készülhetnek.

Dobson Tibor ezredes, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kijelentette: “a katasztrófavédelem információkat nem hallgat el, de felhívja a lakosság figyelmét arra is, hogy nincs ok pánikra”.


Főpolgármesteri baki


Demszky Gábor 2004 nyarán egyébként már pánikot keltett egy vihar-előrejelzéssel. Akkor ugyanis közleményében arra figyelmeztette a város polgárait, hogy az előrejelzések szerint tornádóerejű vihar sújthatja a fővárost, ezért fel kell készülni áramszünetre, forgalmi lámpák és jelzőlámpák megrongálódására.


A vihar akkor elmaradt. 2006. augusztus 20-án azonban 120-130 kilométer sebességű széllökésekkel tört a fővárosra a vihar.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik