Belföld

Gyengült a magyar demokrácia

Magyarország azon országok közé tartozik, ahol évek óta stabil a demokrácia, tavaly azonban "visszaesések voltak megfigyelhetők" - állapította meg az amerikai Freedom House a szabadság és a demokrácia helyzetéről szóló éves világjelentésében.

Arch Puddington, a független, nem kormányzati szervezetként működő intézet kutatási igazgatója a jelentéshez csatolt tanulmányában megállapította: “Magyarországon enyhe visszaesés volt észlelhető az erőteljesen polarizálódott politikai környezetben a zavargások és a polgári elégedetlenség miatt”.

A magyarországi demokrácia gyengülő tendenciájára utalt az elemzés szerint az, hogy olyan nagyarányú lázongásokra került sor, amelyek a legsúlyosabbak voltak az ország 1956-os szovjet megszállása óta. A “gyengülő demokrácia” értékelés másik tényezőjeként a tanulmány azt említi: a zavargásokat megelőzően “kiszivárogtatták Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beismerését arról, hogy a kormány hazudott a gazdasági teljesítményről és más kérdésekről”.

Puddington – aki az intézet New York-i irodájából ismertette a jelentés tartalmát az MTI-vel – kifejtette: a szabadság erősödését támogató szervezet két osztályzatot ad minden országnak. Magyarország tavalyi demokrácia-teljesítménye továbbra is a legmagasabb pontszámot kapta mind a politikai, mind a polgári jogok tekintetében, akárcsak például Nyugat-Európa országai (az 1-től 7-ig terjedő értékelési skálán ez 1-es osztályzatot jelent).

“Egy nagyon kicsi visszaesést éreztünk tavaly” – mondta, hozzátéve, hogy ennek két tényezője az ország szélsőséges politikai megosztottsága, valamint a lezajlott zavargások. Megjegyezte, hogy a szervezet éves jelentését készítő szakértői gárda, a Közép-Európával foglalkozó elemzők egyetértettek Magyarország megítélésében.

Puddington rámutatott: a stabil demokráciák közül nemcsak Magyarországot emelték ki, mint olyan országot, ahol visszaesés történt, hanem az Egyesült Államokat, Franciaországot és Olaszországot is. Meggyőződése szerint Magyarország stabil demokrácia marad, a politikai és polgári jogok helyzetét illetően idén is maximális, 1-es osztályzatot fog kapni. Azt reméli, fűzte hozzá, hogy enyhülni fog a társadalom politikai megosztottsága.

Mint kifejtette, ahhoz, hogy Magyarország demokrácia-értékelését a Freedom House lerontsa, annak kell például bekövetkeznie, hogy a kormány elveszíti kormányzóképességét az erős politikai megosztottság miatt, vagy hogy a kormány és a parlament nem tud egyetértésre jutni fontos kérdésekben. Ugyancsak romlana Magyarország megítélése, ha esetleg szűkülne a sajtószabadság vagy súlyos korrupciós botrányokra derülne fény.

A Freedom House 1972 óta állítja össze a politikai és polgári jogok érvényesüléséről szóló éves világjelentéseit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik