Belföld

A főváros átvilágíttatja a BKV-t

Az első félévben biztosítja a BKV működését, likviditását az a 3,6 milliárd forintos folyószámla-hitel, amelynek felvételéhez kedden járult hozzá a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottsága.

A testület egy helyszíni előterjesztés alapján a tavalyi üzleti terv módosításával döntött a hitelfelvételről. Dancs Gábor (SZDSZ) közlekedési tanácsnok elmondta, hogy a BKV-t ez év végéig a tulajdonos fővárosi önkormányzat megbízása, illetve finanszírozása alapján teljes körűen átvilágítják. Kifejtette, hogy kedden egy prezentáció keretében ismertette az EU bankjának, az EIB-nek az egyik szakértője az átvilágítás alapelveit tartalmazó százoldalas tanulmányt. Hozzátette, hogy az EIB-vel kötött metróhitel-szerződésben rögzítettek alapján valósítják meg a cég teljes körű átvilágítását.

A fővárosi önkormányzat nemzetközi tendert ír ki a BKV átvilágítására, ami ennek az EIB-tanulmánynak alapján valósulna meg. Az átvilágítás célja a BKV-működés fenntarthatóságának biztosítása. A tanácsnok elmondta, hogy ezzel az átvilágítással párhuzamosan már zajlik az a szervezet-átvilágítás is, amit a cég új vezérigazgatója rendelt el, hogy a jelenlegi költség és bevételi struktúra mellett miként lehetne új működési pályára állítani a társaságot. A politikus reméli, hogy ez a két átvilágítás “összeér majd”.

Dancs Gábor hangsúlyozta: a főváros által finanszírozott átvilágításról választ várnak arra, hogy milyen versenyelemeket lehet “behozni” a tömegközlekedésébe, a BKV működésébe. Ez fogyasztóbarát működésre serkenti majd a BKV-t – tette hozzá.

A fővárosi önkormányzat ez évi költségvetési koncepciója 100 milliós összeget tartalmaz a BKV külső átvilágítására – tudta meg az MTI városházi forrásokból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik