Belföld

Sólyom: nehéz év áll előttünk

Az ország alapjában véve egységes, a pártpolitikai megosztottság nem gyökerezik mélyen az emberekben - mondta Sólyom László köztársasági elnök újévi beszédében hétfőn.

“A közbizalom felépülése azért sem lehetetlen, mert a pártpolitikai megosztottság – amely ma oly sok embert elvakít – mégsem gyökerezik mélyen. Felmérések bizonyítják, hogy honfitársaink az életüket vezérlő, a tartásukat adó értékekről egyformán vélekednek, tekintet nélkül arra, hogy egyébként jobb- vagy baloldalinak tartják-e magukat. (…) Ez pedig azt jelenti, hogy az ország alapjában véve egységes, hiszen életcéljaink közös értékeken alapulnak, ugyanazt értjük jón és rosszon. S ha így a leglényegesebb dolgokban egy nyelvet beszélünk, meg kell, hogy értsük egymást az ország dolgaiban is” – hangzott el az államfő Magyar Televízióban hétfő délelőtt sugárzott köszöntőjében.


Sólyom László szerint “nehéz évet hagytunk magunk mögött, és nehéz év áll előttünk”. A 2006-os év keserű tapasztalatai lehetőséget kínálnak a helyzet tisztázására. Az országgyűlési választások után mindenki megtudta, hogy az állam nem képes jóléti szolgáltatásait fenntartani, elkerülhetetlen a szigorítás. Ugyanakkor a tavalyi év tanulsága az is, hogy a politikának meg kell változnia.


A társadalmat uraló pártpolitikai megosztottság az ország egyik legsúlyosabb gondjává vált. Ebben a közegben nehéz a történteket tárgyszerűen értelmezni, szinte lehetetlen a mindenkit érintő politikai kérdéseket tisztázni, még szakmai ügyekben sem folyhat valódi vita – mondta a köztársasági elnök, aki szerint helyre kell állítani a közbizalmat, melynek alapja a kölcsönös megbecsülés a politika és a társadalom között, “az elvárások egyensúlya”.


A kormány az emberektől felelős állampolgári magatartást, belátást, együttműködést kér. Azt, hogy az emberek emelkedjenek felül saját közvetlen érdekeiken, az életszínvonal romlásán és hozzanak áldozatot az ország érdekében – mondta az államfő.


“De hiszen akkor a választópolgár is hasonló emelkedettséget követelhet meg a pártoktól, az Országgyűléstől, a kormánytól. Nem az adok-kapok politikai színházat, hanem komolyságot és odafigyelést. Partneri viszonyt, és tiszteletet. A választópolgár ugyanis nem puszta eszköz a hatalom megszerzésére, hanem a hatalom forrása” – fogalmazott Sólyom László. Az államfő szerint világossá kell tenni, hogy mik a célok, milyen út vezet oda, mi a menetrend, és mik az alternatívák.


“Egy közösség vagyunk az országon belül, de egy közösséget alkot a magyar nemzet egésze is. A mai naptól Románia az Európai Unió tagja lett. Így a magyar nemzet túlnyomó része – több mint 12 millióan – immár ugyanazon közös politikai, gazdasági és jogi térség része” – mutatott rá Sólyom László.


A köztársasági elnök szerint a szociális felelősség viselésének át kell rendeződnie. Méltányos, hogy azok, akik a rendszer előnyeit élvezik, abból gazdagodtak meg, támogassák ugyanazon rendszer elesetteit.


“Közös értékeink között mindenki első helyen említi a gyermeket és a családot. Forduljunk a gyermekek felé! Ők gazdagítanak minket a reménnyel. Értük érdemes áldozatot vállalni. Holnap ők lesznek Magyarország” – mondta Sólyom László.


Az államfő a Sándor Palota elnöki tárgyalójában mondta el újévi beszédét. A televíziós felvételen Sólyom László mögött, a falon egy Széchenyi István, reformkori politikust, a legnagyobb magyart ábrázoló festmény volt látható és a magyar nemzeti lobogó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik