Belföld

Megrepedt a fal, üvöltve rohantunk le – olvasóink élményei a földrengésről

Lapunk felhívására folyamatosan érkeztek szerkesztőségünkbe olvasóink élményei. Némelyik valóban megrázó, míg mások inkább szórakoztatónak találták az eseményeket.

Átélte a földrengést?



Ha átélte a földmozgást, esetleg fénykép- vagy videofelvétele is van róla, kérjük küldje el szerkesztőségünkbe, az fn@sanomabp.hu címre!

Dani, a XVI. kerületből


Mátyásföldön is lehetett érezni. Persze szerintem az emberek többsége betudta a korai italozás mellékhatásának, én pl. fotelben üldögéltem és kétszer-háromszor éreztem, hogy megmozdul alattam a fotel. Recsegést, morajlást nem érzékeltem, de mikor jeleztem, a csajomnak, hogy reng a föld, vagy esetleg valami bazi teherautóval hozzák a piát a szomszédos buliba, akkor csak lehordott, hogy már megint több káposztát zabáltam a kelleténél.


Böbe, Pécelről


Arra figyeltem fel,hogy az egyik kis kutyánk erősen nyüszít, és nagyon ki akar menni. Mondtam is neki várjál mindjárt kiengedlek. Ekkor 14.45.kor nagyon erős morajlást hallottunk,és több rázkódást,és egy hatalmas durranást.Mintha felrobbant volna valami. Ez idő alatt a falak és a rajta lévő tárgyak erősen rázkódtak. Én éppen a konyhában voltam,a lányom pedig a tetőtérben. A gáztűzhelyen az edényeket alig bírtam megtartani,különben leestek volna. Az ablakok,és a redőnyök, mintha vákum nyomta volna,nagyon rezegtek. A lányom rohant le,hogy mi robbant fel,mert a polcról leestek a tárgyak,a cserepek zörögnek a tetőn. A házunk alápincézett,és a pince a földben van beépítve,mivel dombos részen lakunk.Olyan szörnyen rengett alattam a betonfödém,hogy azt hittem rögtön beszakad. Hirtelen fel sem fogtuk,hogy földrengés. Azt hittük,hogy a gázkazán robbant be,vagy a pincében a vegyes kazán. Rohantunk ki a házból le a pincébe. A kutyák eszeveszett menekülésbe fogtak,rohantak ki a házból.De rögtön tapasztaltam,hogy a gáz az nem, mert akkor éppen egyik sem működött,a gázkazán ki volt kapcsolva. A vegyesbe meg be sem volt gyújtva. Utána néztünk körbe,hogy hol lehetett robbanás,de nem láttunk semmit. A környékről a szomszédok is kint voltak az utcán. Ők is ijedten hasonlókról számoltak be. Az áram elment,a telefonok a vezetékes és a mobilok is elnémultak. Szörnyű volt azt a pár percet átélni. Egészen rosszul lettem. Reszkettünk az ijedtségtől.


Tamás, Aszódról


14.40 körül a családi házunk emeleti tetőterében lévő szobámban az irodaszéken ülve csak azt látom, hogy a két szint közötti födém hirtelen felpúposodik kb. 40 cm-es magasságba majd ugyanolyan hirtelen kisimul. Azt hittem hirtelen, hogy valami felrobbant a földszinten, azonban robbanást nem hallottam, csak valami halk morajlást. A házunkon átlósan ment át a lökéshullám pillanatok alatt, így nyílászárót nem ért. A feleségem a földszinti nappaliban tévét nézett, amikor őt pont szemből mellkason ütötte a lökéshullám. Ő úgy érezte, mintha valami egy pillanatra megemelte volna a házat majd leteszi. Rohantunk ki az utcára a 3 gyerekünkkel és láttuk, hogy mások is kint vannak az utcán és tanácstalanul kérdezősködnek egymástól az átélt elég félelmetes pillanatokról. Többen jelezték, hogy a földrengés előtti pillanatokban a tavi és akváriumi halak viselkedése teljesen megváltozott, élénkebb lett.


László, a XVII. kerületből

A XVII. kerületben lakom. Családi házunk felső szintjén voltam a földrengéskor, épp akkor fürödtem meg. A szobánk lambériás mennyezete recsegni, ropogni kezdett, az ablakokat a nyomás majd be nyomta. Az épület mozgott. Azt hittem a tető a fejünkre szakad. Üvöltve fölkeltettem alvó férjemet és rohantunk le. Telefonálni próbáltunk, de semmelyik szolgáltató telefonjáról nem volt lehetséges. Nem volt se áram sem víz kb. fél óráig. A környező házak riasztói visítottak. Én az ijedtségtól még mindig nem tértem magamhoz. A földszinten tartózkodó kisfiam az asztal alatt keresett menedéket. És egyfolytában csak a mozgó hintaszéket figyelte. Megrázó volt mindezt átélni.


Anna, Mendéről


Gyömrő nagyon közel van hozzánk. Amikor tudatosult bennem az hogy földrengés “átélője” vagyok mást nem tudtam tenni, csak azt hogy kirohantam az udvarunkba. Pár másodperc alatt tele lett az utca, és mindenki azt kérdezte a másiktól, ez mi volt. Valaki azt mondta -Kezdődik az új év , és már végződik is!- Azt éreztem hogy a lábam alatt megindult a föld. Borzasztó élmény volt, soha nem éreztem ilyet.


Katalin és Csaba, Rákoshegyről


Itt a Szabadság utcában, nem messze a repülőtértől igencsak érezni lehetett a földrengést, úgy 14:40-kor volt, és 15:10-kor jött vissza az áram csak. A ház rendesen kilengett, a számítógép előtt ültem görgős fotelben és igencsak meg kellett kapaszkodnom, majd kiestem a székből. Két lökést és morajlást lehetett hallani. Ijesztő volt. Fiammal kimentünk a kertbe és a szomszédokkal együtt kitárgyaltuk a helyzetet. Inkább azért ijedtünk meg, mert hiába próbálták visszakapcsolni az áramot nem sikerült (rögtön az augusztusi vihar villant bel, mert akkor is csak hajnalra állt helyre az áramszolgáltatás). Apósom a IV. kerületben, Újpesten a Szent László téren él, azonnal felhívtam a vezetékes telefonon, mert a mobiltelefonunkon telitettséget jelzett. Náluk a konyhai húzós üvegajtajuk szorult be a tokjába. Ők is érezték a lengést.


“Esőcsepp”, a XVII. kerületből


Kislányommal éppen beszélgettünk a földi élet nehézségeiről ,hirtelen rázkódni kezdett az egész szoba asztal szószerint remegett a talaj ,azonnal tudtam ez csak földrengés lehet mezitláb ölben kaptam a kicsim, rohantam ki vele az udvarra,távol a háztól. Borzalmas élmény, a szomszéd csak tíz perccel a rengés után bújt elő ,kiáltva lehet ,hogy földrengés volt? mondom nem lehet hanem biztos ,tartózkodjon inkább az
udvaron.


Tibor, Vecsésről


A reptérhez közel. Éppen néztük a televíziót feleségemmel, mikor 15 óra körül egy robbanáshoz hasonló hangot hallottunk, amibe a föld is beleremegett. Ezután erős morajlást hallottunk pár másodpercig, amit utána egy jóval erősebb robbanásszerű jelenség követett. Evvel egy időben elkezdett hullámzani az egész ház, a fenyőfa inogott össze vissza, a poharak csörömpöltek a szekrényben. Gyermekünk barátnőjével a padlásszobában volt. Elmesélték, hogy a padló elkezdett hullámozni alattuk, a szekrény erősen kilengett. Mire rádöbbentünk, hogy mi történt, és kiszaladtunk a lakásból már vége is lett. Kb. 20-25másodperc alatt lezajlott az egész.


Szilvi, a XVI. kerületből


Mi kb. 14:40 és 45 között éreztük a mozgást, K-NY irányban. A párom a gép előtt ülve kiabált nekem, hogy szóljak a gyerekre, ne rugdalja a pultot, mert mozog rajta minden. Jeleztem, hogy a gyerek mellettem nézi a TV-t a másik szobában, így csak az ágyat rugdalhatja, ami hosszanti irányban erőteljesen ringott velünk. Nem rugdosta, nanáhogy földrengés, mondtam. Kinéztünk az ablakon, a szemközti ház 4. emeletén kiszaladtak az erkélyre, ezenkívül néma csend volt a környéken. A berhidai rengés volt hasonló, ezt Balatonon étem át, még gyermekként. Remélem senkinek nem lett baja az ijedtségen kívül.


Zsuzsanna, Pécelről

Mi nemcsak morajlást hallottunk, hanem 6-7 nagy erejű lökést éreztünk, mintha a ház odébb ugrált volna. Hirtelen nem tudtuk mi történhetett, egyikünk sem élt még át hasonló helyzetet. Riadtan, ösztönösen kirohantunk a házból. A szomszédok is u.ezt tették. Két házzal odébb az ablak fölötti rész (főfal) vízszintesen kb.1 méter hosszan megrepedt.


Krisztián, Csepelről


Én csepelen lakom,du 14:47-kor arra ébredtem, hogy mozog az ágy. Szörnyű érzés volt.Recsegett az ablak, ajtó.


Szabina, Kőbányáról


Kőbányán is lehetett érezni a földmozgást. A Szent László téren lakom egy 10 emeletes panel házban. A hetedik emeleten beremegett az íróasztal és a szék is, amin ültem.


Péter, Ecserről


A földrengés idején otthon tartózkodtunk. A házunk
elkezdett remegni, a polcról a fényképek egy része lepotyogott. Kintről erős robbanás szerű morajlás hallatszott 10-15 másodpercen keresztül. Az emberek riadtan szaladtak az utcára. Először mindenki azt gondolta, hogy valami nagy robbanás történhetett a közelben. Csak néhány perc elteltével kaptuk a híreket, hogy földrengés volt. A földrenggéssel kapcsolatosan az interneten tájékozódtunk, ott minden hírben Gyömrői epicentrumot emlegetnek. A Centre Sismologique Euro-Méditerranéen European-Mediterranean Seismological Centre honlapján látható, hogy a rengés epicentruma Ecserhez volt a legközelebb.


Tünde, Egerből


Nem néztem az órát. Ültem a tévé előtt és éreztem, hogy megmozdul alattam a fotel, nyikorog a szekrénysor a hátam mögött. A fenyőfát figyeltem, hogy mozognak-e a díszek, de semmi. Mégis azonnal mondtam a gyerekeknek, akik a tetőtérben voltak, hogy földrengés volt. Mindez Egerben történt, egy társasház harmadik emeletén.


Sándor, a XI. kerületből


A Kosztolányi Dezső tértől nem messze lakom egy ötödik emeleti lakásban, és itt is érezni lehetett a földrengést, mint két erős vízszintes irányú rándulást egymás után. Furcsa volt viszont, hogy hangot egyáltalán nem hallottam. Semmi recsegés-ropogás nem volt, csak ez a rándulás érzés kétszer, és körülbelül az északkeleti irány felé.


Zsófi, Gyömrőről


Én Gyömrőn lakom, itt volt a legerősebb a földmozgás. Háromnegyed 3 körül kezdődött, először úgy éreztük, mintha egy vonat vagy valamilyen hatalmas autó ment volna el a ház mellett, majd mikor erősödött, akkor kezdett el derengeni, hogy nem erről van szó. Kb. 20-25 mp volt az egész, de annyira ritka az ilyen erre (én kétszer hallottam földrengésről Gyömrőn, azok is enyhék voltak), hogy nem igazán tudtunk megfelelően reagálni (például apukám halálnyugodtan ült a “remegő” ágyon, rezzenéstelen arckifejezéssel), legalábbis mi egy kis fázis-késéssel rohantunk ki az udvarra. Nem csak mi ijedtünk meg. A társasházunk minden (otthon tartózkodó) tagja kirohant, “ilyenkor mit kell tenni” – kérdezték mind. Ők azt hitték, mi robbantunk fel (mi meg azt, hogy ők a tűzijátékkal). Erre a fél utca kint volt, és kérdezték mi volt ez. Az egyik idős néni háza fala eléggé megrepedt, egyéb károkról a mi környékünkön, nem tudunk. Sokan tartanak az utórengésektől, az egyik szilveszterező szomszéd a kulcsát is odaadta, ha esetleg újabb rengések történnének, és bekapcsolna a riasztó.
Nem szeretnénk, hogy így kezdődjön az új év.



Vales, Újpestről


Egy tetőteres családi házban, hárman beszélgettünk itthon, kb. 14:40 perckor éreztük, hogy 6-8 másodpercig remeg a ház, az edények összekoccannak a konyhaszekrényben.
Utána meg is jegyeztük: “B..meg, földrengés volt?!”
Egy óra múlva hívott egy haverom, BUÉK után mondta is, hogy egy hírcsatornán bemondták a földrengést. Semmilyen kár nem keletkezett a házban vagy az ingóságokban, természetesen nekünk sem lett semmi bajunk az ijedtségen kívül.


Szabóné, a XVIII. kerületből


A Mikszáth Kálmán u. 6.sz. ház első emeletén du.15.35 órakor erős rengést éreztem, a székemet mintha hátulról jól megrázták volna, valamint a függöny erősen lebegett. Az erkélyen egy összecsukott kertiszék és egy nekitámasztott falap dőlt el. Más esemény nem történt.


Katerina, Dunakeszi


Ágyamon feküdtem éppen, hogy kipihenjem magam a szilveszterezésre. Valami búgó-morgó hangot hallottam, nem volt túl erős, majd többször megemelkedett alattam a heverő. Rögtön földrengésre gondoltam, mivel nagynéném hasonló élményt élt át Békéscsabán, a dobozi földrengéskor. Páromnak nem szóltam, nehogy letorkoljon, hogy fantáziálok csak. Később ő mondta, és az interneten olvastam, valóban földrengés volt Budapest térségében.


Vili, Salgótarjánból


Itt Salgótaránban is lehetett érezni a rengést, 14.32 perckor némi félelemmel párosulva, ahogy pár másodpercig éreztük


Krisztina, a XIV. kerületből

A XIV. kerületben is erőteljesen érezhető volt a rengés (kb. 20 másodpercig úgy éreztük, hogy leesünk a székről, és netán összedől a több emeletes társasházunk).


Eszter, Üllőről


Gyömrő másik szomszédai vagyunk.Mint ma nagyon sokan, én is a számítógép előtt ültem és képeslapot küldtem a barátaimnak, amikor úgy tűnt, mintha a talpam alatt valami erő fel akarná szakítani a parkettát, domborúnak éreztem, kilengett a csillár, remegtek az ablakok, közben furcsa morajló hangot hallottam. Az órán akkor 14 óra 40 perc volt. Ez kétszer gyors egymásutánban történt. Furcsa volt, hogy még meg sem ijedtem túlzottan, pedig rögtön tudtam, hogy nem valami távoli robbantás lehet, talán azért, mert – bár csak 4 éves voltam – , de már átéltem hasonló jelenséget. Első reakcióm az volt – valahol hallottam, hogy ezt kell tenni -, hogy gyorsan az ajtókeret alá álltam.


A kutya rémülten szaladt át a lakáson. Első megdöbbenésem után kirohantunk az udvarra, hátha még több is követi, ahol a másik kutyánk szinte önkívületben rohangált, a szomszéd kutya pedig eszét vesztve ugrott át a kerítésen és menekült valamerre.
Itt nem volt sem áramkimaradás, sem egyéb, viszont a számítógépem teljesen megbolondult, magától nyitott meg oldalakat a kedvencek menüből. Az érdekesség az, hogy pont a Hírkereső oldalt találtam rajta, amikor bemerészkedtünk az udvarról. Akkor kezdtem el olvasgatni a földrengésről szóló cikkeket, de nagyon lassan ment, mert a gép nem akart engedelmeskedni, egész más oldalakon találtam magam, mint amiket szándékoztam megnyitni.


Tímea, Csepelről


Én kb. 14.50 körül éreztem a rengést. Éppen az ágyon feküdtem, néztem a tévét. Egyszer csak azt éreztem, hogy remeg alattam az ágy, a virág függőlegesen mozog, a karácsonyfán pedig a könnyebb díszek szintén függőlegesen mozognak. Én egyébként a tizediken lakom. Azt hittem az anyukám kinyitotta az ablakot, és a cúg mozgatja. Meg is kérdeztem, hogy ablakot nyitott-e? De ő nemmel felelt. Nem is foglalkoztam vele, azt hittem csak képzelődöm. Később – kb. 20 perc múlva – mertem elmondani anyukámnak, hogy szerintem földmozgás volt. Erre ő a teletexten rákeresett, és meg is találta a hírt. Mit mondjak, félelmetes volt, még most is kiráz a hideg. Egy pillanatra elképzeltem, ahogy az emeletes ház összedől. Én egyébként már régebben is éreztem hasonlót, akkor is azt hittem, hogy képzelődöm. De csak most jöttem rá, hogy ezek szerint mégsem.


Violetta, a IV. kerületből


Én Újpesten lakom de én csak az egyik barátomtól telefonon értesültem a dologról! Először nem vettem komolyan és azt mondtam “biztos csak álmodtad!”,de amikor a TV-be bemondták már elhittem. Ui.:Nem furcsa,hogy majdnem minden szilveszterkor és karácsonykor van valami? A szökőár is ezidőtájban történt.


Judit, a XIII. kerületből


A Tátra utcában lakom. A földrengést én is éreztem. Egy fotelben ültem, és olvastam,amikor igen erőteljesen megmozdult alattam a föld, mintha valami élőlény akart volna kitörni, a fotel himbálózott,a falak hullámoztak, a csillár kilengett. De nem ez az érdekes.
Hanem az,hogy egy ideje /kb.november óta /, állandóan éreztem,hogy reng a föld alattam a lakásban. Persze közel sem ilyen erősen,mint most,de vissza-visszatérően változó intenzitással éreztem.Rajtam kivül senki sem érezte,hiába mondtam a szomszédoknak vagy bárkinek. Már azt hittem, megbolondultam vagy hogy Parkinson kóros lettem.Folyamatos remegést éreztem. Ez aztán nem is olyan régen elmúlt. Ezért hát amikor most ez a földrengés volt,különösebben meg sem lepődtem,mert a jelenség csak intenzitásában tért el az előzőektől. Arra gondoltam:na,már megint kezdődik. Most viszont azon töröm a fejem,hogy nem lehetett-e,hogy már az előzőek során is kisebb-nagyobb rengéseket észleltem,amelyek másnak nem voltak észrevehetőek?!


Erika, Gyömrőről


Az artézi kút mellett lakom. Nálunk igen erősen érezhető volt a föld mozgása furcsa zajok kíséretében, a házat is elhagytuk. Az eseményt követően a környék feltérképezésére indultunk…az artézi kút amely előttünk folyik éjjel-nappal néhány másodpercre leállt az ott lévő szemtanúk szerint. Ekkor bizonyosodtunk meg a földrengés tényéről. Egy órán keresztül sem vonalas sem mobil telefonon nem tudtunk kommunikálni.


Lajos, a XVIII. kerületből


Pestszentimrén lakom. 15:00 óra körül két kisebb rengést éreztem a fotelban ülve, amely lecsillapíthatta a rezgéseket, ezért nem is gondoltam, hogy valami kár is előadódhatott. Kicsit később kimentem az udvarra és láttam, hogy repedés keletkezett a lakóházam falán.


Zoltán, Veresegyházáról


Az ún. “ivacsi nyaralóövezetben” lakom. Egy barátommal beszélgettünk a nappaliban, amikor a ház alatt végigfutott egy morajlás. Még a barátom kérdezi, hogy “mi volt ez”, mert ő látta, hogy a vitrinajtó üvege is megremegett. Nem értettük. Könnyűszerkezetes a ház, egy nagyobb teherautó hatására is szokott néha rezonálni, de ez más volt. Kár nem keletkezett, utólag tudtam meg, hogy földrengés volt.


Erika, Üllőről


Üllőn igen nagy volt a földmozgás. A tetőtérben voltam a számítógép előtt, amikor elkezdett mozogni alattam a talaj. Először nem tudtam, mi ez, de aztán egyre nagyobb lett a morajlás, így gyorsan kiszaladtam az udvarra. Ilyet még soha sem éltem át, elég ijesztő volt. Itt a környékünkön károkról nem tudok, viszont elég sokan megijedtek.


Károly, Szentendréről


Én is érzékeltem a földrengést itt Szentendrén. 14 óra 39 peckor történt, ugyanis megjegyzetem az időpontot, mert enyhe, de furcsa mozgást éreztem a székemben az íróasztalnál ülve, és kósza gondolatként földrengésre is gondoltam. De, nem volt egyértelmű, enyhe mozgás volt, ezért csak futó gondolat volt. Aztán olvastam a neten a hírt, az időpontja is stimmelt, akkor vált biztossá, hogy a földrengést éreztem.


Balátiné, a XVI. kerületből


A XVI. kerület kertvárosában lakunk Sashalmon, kb. 14.40-kor a fotelban ültem és ovastam, a férjem a kanapén aludt, és egyszercsak a fotel mozogni kezdett, az újság remegett kezemben, ment az ágy felé a az un. hullám ahol a férjem aludt. Erre ő hirtelen felkelt, és végül az előtte lévő komód kilincsei csörögtek meg. Ez kb. 20-25 mp alatt zajlott le, morajlást nem hallottam, mert szólt a tv, inkább egy hullámzást éreztem, de szörnyű volt, mert először megszólalni sem tudtam. Az ember ezt el se tudja képzelni ha hallja másoktól, csak ha megtörténik vele is. Károk nem voltak, az ijedségen kívül más nem történt.

Rögtön a tudakozót hívtam fel, hogy a földmozgást hol kell bejelenteni, ha ez egyáltalán az volt, de már akkor a telefonos mondta, hogy a Katasztrófavédelmet sokan kérték. Amikor őket akartam hívni, akkor rmár nem volt vonal. Később a tv-ből értesültünk arról, hogy mi történt valójában.


Vera, a XVII. kerületből

Én egy 15 éves diák vagyok és a 17.kerülteben lakom, egy panelház 3-dik emeletén.
A földerengés bekövetkezte előtt még a számítógépem előtt ültem és beszélgettem a barátaimmal.
Egyszercsak elkezdtem érezni hogy rázkódik az asztal a számítógép alatt és nem tudtam mi az..gondoltam semmi.És ekkor erősebb lett a mozgás minden rezget szószerint az egész lakásunk.Olyan volt, mintha aláfúrtak volna a háznak.Szobámba láttam cd állványt, amikor elfordultam a géptől.Eddig csak attól mozgott ha ráléptem a parkettára.Szörnyű volt látni hogy minden többek között a talaj is a lábam alatt szószerint mozog,rezeg. Olyan érzés volt, mint ha minden leesni készülne a polcról a cd-k az állványról minden, azt vártam hogy mikor koppan valami mert akkor gondoltam menekülni kell mert dől a ház.
Még pizsamában voltam így felkaptam rá a ruháimat és leszaladtam zseblámpával a kezemben az utcára és átmentem a batárnőmhöz.
Aki csak annyit mondott, hogy a pezsgősüveg mozgott az asztalaon.
Én ebből már tudtam hogy felét sem érezte annak amit azok -köztük én is- akik mindezt egy panellakásban vagy egy emeletesház sokadik emeletén élték át.
Ahogy az utcán mentem mindenki kinn állt a háza előtt és néztek egymásra az emberek és kérezgették hogy mi volt ez.
Találkoztam egy hölgyel akik mutatta hogy néhány panleház közül kiesett a szigetelés és a fal arééb csúszott….ami mi házunkkon amikor hazaértem szerencsére nem láttam semmi komolyabb sérülést de nem kizárt hogy nálunk is hiányzik egy -két helyen a szigetelőanyag.


Erika, a III. kerületből


A III.kerületben is érezhető volt a földrengés,éppen a gép előtt ültem,mikor az asztalomon megmozdult a monitor,és valami leesett az asztal mögé,valószinüleg a vezetékek a gép mögött.Megijedtem,de utánna nem volt semmi,igy azt hittem én vagyok tul nagy képzelőerővel megáldva.

Kertesiné, a XVII. kerületből

Éppen telefonáltam, mikor megmozdult a föld. A vitrinben csörömpölni kezdtek a poharak, a föld remegett a lábam alatt, és iszonyatos dübörgést lehetett hallani. Halákra rémültem, kirohantam AZ utcára, ahol már kinn voltak a többi házból is. Először azt hittük, hogy robbanás történt, aztán hívott a lányom a XIII. ker.-ből, hogy Ők is érezték. K.b. 1 órán keresztül nem működött sem a vezetékes, sem a 20.-as Mobil telefon. A rengés UTán k.b. 5 perccel elment AZ áram, de 5-10 perc múlva visszajött. A számítógép viszont- legalább is az enyém- csak 1/2 5 tájékán tért magához. Elment AZ Internet, a Skype, újra kellett telepíteni. Még mindig nagyon félek, szörnyű érzés volt. Azt hittem, összedől a ház. Gondolom, nem csak én voltam így ezzel.

dr. Jeszenő von Pósfay Burján, Budapestről

A VI. ker-ben lakom, és annyit éreztem, hogy megremegett a karácsonyfa, kikapcsolt a tévé, valamint a fotelem megmozdult.
Először csak azt hittem képzelődök -hála az elfogyasztott bólénak- de miután most olvastam, hogy valóban rengett a föld, hát leírtam.

Antal, Pestlőrincről

Pestszentlőrincen, a Béke térhez közeli Nagyszőlős utcában lakunk. A kérdéses időben feleségemmel rekamién fekve néztük a tv-t. A rekamié kétszer érezhetően megemelkedett alattunk, de a csillár nem mozdult meg, tárgyak, poharak nem mozdultak el. Morajlás nem volt.

Réka, Vácról

Budapesttől északra lakom Vácon és itt is érehető volt a délutáni földrengés. Mindössze néhány másodpercig tartott, de határoztottan lehetett érezni a Föld mozgást.

Wittinger, Budapestről

A Bp. XI.ker Brassó-utcában is lehetett érezni a földrengést 14 h 51 ‘ -kor. Halk robaj volt , mintha erős szélvihar lett volna. A vitrines szekrény meg remegett. A házon nem észleltünk károkat.


György, a IX. kerületből


A Ferenc téren lakom egy társasház 6. emeletén. A számítógép előtt ültem, amikor elkezdett mozogni az asztal a monitorral. Azon gondolkoztam, hogy biztos belerúgtam az asztalba. A barátom 16 h. körül hívott a XIX. ker-ből és kérdezte éreztem-e a földrengést?


Gábor, Maglódról


Maglódon lakkom a földrengés epicentrumához közel. Hihetetlen, leírhatatlan érzés, csak később a rengés után fogtuk fel mi is történt valójában. Morajlás, remegő falak, velem a szék indult meg egyik hozzátartozómmal pedig az ágy. Kocogó poharak remegő falak, félelmetes mintha valaki kívülről rángatta, rázogatta volna az egész házat…..Nem sokkal a rengés után már mindenki az utcán volt senki nem tudta mi történt pontosan, mindenki telefonálgatott rémült hangon próbálta keresni az okot. Csak ekkor jöttük rá, hogy földrengés történt. A visszatérésre csak nehezen szántuk el magunkat…… szerencsére azóta nem történt semmi és azt reméljük nem is fog.


Levente, Budapestről


A XII. kerületben a Városkúti útnál háromszintes társasház földszinti lakásában egyik szobánk sarkában a falra szerelt könyvespolcunk fölött repedés keletkezett 70 cm hosszan. A hangja olyan volt, mint amikor a szél erősen megfújja az ablakot.Akkor nem gondoltuk, hogy ezt a földrengés okozta.
Vajjon ilyen kárra érvényes a háztartási biztosítás???


Erika, Budapestről


Én Budapesten a XII. kerületben lakom. Éppen a számítógép előtt ültem és mobilon beszélgettem a barátnőmmel, amikor éreztem, hogy az egész ház elindul balra, majd utána jobbra. Mintha hullámzott volna egyet minden, akár a hullámvasút. Közben recsegtek a falak és a bekapcsolt Tv is. Felálltam és a Tv-hez léptem, hogy ne csússzon le a helyéről. Csak utána kezdtem gondolkozni azon, hogy mi volt ez. Mivel anyukám nem vett észre semmit a konyhában, ezért gondoltam biztos csak képzelődtem. Később hallottam, hogy valóban földrengés volt.


V. János


Ha ezzel tudok segíteni, a földmozgás 14 óra 40 perckor történt.
Tekintve, hogy aszrologus vagyok nálam “szakmai ” betegség kell,
hogy legyen az,hogy minden eseményt pontosan regisztráljak.


Lajos, Pestszentimréről


A XVIII. kerületben Pestszentimrén lakom. 15:00 óra körül két kisebb rengést éreztem a fotelban ülve, amely lecsillapíthatta a rezgéseket, ezért nem is gondoltam, hogy valami kár is előadódhatott. Kicsit később kimentem az udvarra és láttam, hogy repedés keletkezett a lakóházam falán.


Lili, Budapestről


A XVI. kerület kertvárosában lakunk Sashalmon, kb. 14.40-kor a fotelban ültem és ovastam, a férjem a kanapén aludt, és egyszercsak a fotel mozogni kezdett, az újság remegett kezemben, ment az ágy felé a az un. hullám ahol a férjem aludt. Erre ő hirtelen felkelt, és végül az előtte lévő komód kilincsei csörögtek meg. Ez kb. 20-25 mp alatt zajlott le, morajlást nem hallottam, mert szólt a tv, inkább egy hullámzást éreztem, de szörnyű volt, mert először megszólalni sem tudtam. Az ember ezt el se tudja képzelni ha hallja másoktól, csak ha megtörténik vele is. Károk nem voltak, az ijedségen kívül más nem történt.

Rögtön a tudakozót hívtam fel, hogy a földmozgást hol kell bejelenteni, ha ez egyáltalán az volt, de már akkor a telefonos mondta, hogy a Katasztrófavédelmet sokan kérték. Amikor őket akartam hívni, akkor rmár nem volt vonal. Később a tv-ből értesültünk arról, hogy mi történt valójában. (ha ez történt valóban, nekem erről más a véleményem, de ezt csak zárójelben mondom.)”


Endre, Angyalföldről


Éppen a párommal ” hancúroztunk “, mire Ő hirtelenjében felsikított. Erre én naív azt hittem, milyen jó neki, mire közölte, hogy szerinte az ágy magától megmozdult. Kicsit megijedtünk, de hál’ Istennek komolyabb baj nem történt.


Dytke, Üllőről


Én Üllőn lakom, Gyömrő másik szomszédai vagyunk.Mint ma nagyon sokan, én is a számítógép előtt ültem és képeslapot küldtem a barátaimnak, amikor úgy tűnt, mintha a talpam alatt valami erő fel akarná szakítani a parkettát, domborúnak éreztem, kilengett a csillár, remegtek az ablakok, közben furcsa morajló hangot hallottam. Az órán akkor 14 óra 40 perc volt.


Ez kétszer gyors egymásutánban történt. Furcsa volt, hogy még meg sem ijedtem túlzottan, pedig rögtön tudtam, hogy nem valami távoli robbantás lehet, talán azért, mert – bár csak 4 éves voltam – , de már átéltem hasonló jelenséget. Első reakcióm az volt – valahol hallottam, hogy ezt kell tenni -, hogy gyorsan az ajtókeret alá álltam.


A kutya rémülten szaladt át a lakáson. Első megdöbbenésem után kirohantunk az udvarra, hátha még több is követi, ahol a másik kutyánk szinte önkívületben rohangált, a szomszéd kutya pedig eszét vesztve ugrott át a kerítésen és menekült valamerre.
Itt nem volt sem áramkimaradás, sem egyéb, viszont a számítógépem teljesen megbolondult, magától nyitott meg oldalakat a kedvencek menüből. Az érdekesség az, hogy pont a Hírkereső oldalt találtam rajta, amikor bemerészkedtünk az udvarról. Akkor kezdtem el olvasgatni a földrengésről szóló cikkeket, de nagyon lassan ment, mert a gép nem akart engedelmeskedni, egész más oldalakon találtam magam, mint amiket szándékoztam megnyitni.


Nagyon remélem, hogy ezzel vége is az egésznek és nem katasztrófával kell búcsúztatnunk az óévet.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik