Belföld

Földrengés Budapesten

A Richter skála szerinti 4,1-es erősségű földrengés volt a Pest megyei Gyömrő körzetében 15 óra előtt. A természeti jelenséget Budapesten és Pest megyén kívül Szolnok és Heves megyében is érzékelték. Sok helyen áramkimaradás volt, sokan az utcára szaladtak, egy Tescót kiürítettek, egy kémény ledőlt.

Átélte a földrengést?



Ha átélte a földmozgást, esetleg fénykép- vagy videofelvétele is van róla, kérjük küldje el szerkesztőségünkbe, az fn@sanomabp.hu címre!

Földmozgást észleltek Budapesten kevéssel 15.00 óra előtt. Az MTI-be betelefonáló fővárosiak arról számoltak be, hogy az I., a XVII, a XIX. és a IX. kerületben különböző erősségű földmozgást tapasztaltak.


A FigyelőNet értesülései szerint a földmozgást követően áramkimaradást észleltek a XVII. kerület egyes részein. A rákoskeresztúri lakótelepen több lakó is az utcára menekült a rengés után.


Lapunk olvasói arról számoltak be, hogy a XV. kerületi Rákospalotán, a XVI., a XVIII., a II. és a III. kerületben, Gyálon, illetve Vácon is érezhető volt egy viszonylag erős rengés, azonban áramkimaradást nem tapasztaltak.


Esetleges áramkimaradás


Gyömrő körzetében és Rákospalotán 20-30 perces áramkimaradás volt, de már helyreállították az áramszolgáltatást. Isaszegen arról számoltak be az emberek, hogy a földmozgás “megrázta a házat”, a mobiltelefonok térereje percekre elment, háztartási gépek leálltak és áramkimaradás is volt.


Az áramkimaradás oka feltételezhetően a földmozgás volt. Körülbelül ezer háztartást érintett az áramkimaradás – mondta Boross Norbert, a Budapesti Elektromos Művek szóvivője.


A főváros XVI. kerületének kertvárosi részében az emberek “morgó robajt” hallottak és kirohantak az épületekből. A morajlásszerű hangot Mogyoródon is észlelték.


4,1-es erősségű volt


Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy a főváros pesti és néhány budai kerületéből tömegesen kaptak bejelentéseket. Ugyancsak sokan jelentkeztek Pest megye déli területeiről Gödöllő és Pécel térségéből. Az emberek anyagi károkról egyelőre nem számoltak be. A szóvivő közölte: esetleges áramkimaradások előfordulhatnak.


A földmozgás központja Gyömrő térségében volt, erőssége a Richter-skála szerinti 4,1-es lehetett. Pest megyén kívül Szolnok és Heves megyében is érzékelték a jelenséget.



Földrengés Budapesten 1

Süle Bálint, az MTA szeizmológusa – MTI fotó

A Magyar Tudományos Szeizmológiai Obszervatóriuma közlése szerint a talajmozgást a lakosság is nagy területen érzékelte Budapesten, Aszódon, Vácon, Nagytarcsán és Csömörön. – Az obszervatóriumba károkról nem érkezett jelentés – tudatta Süle Bálint, az obszervatórium tudományos munkatársa.


Halálos földrengés évszázadok óta nem volt


Az European-Mediterranaean Seismological Centre (EMSC) adatai alapján ma eddig világszerte 9 erős földrengés történt, a legerősebb 5,2-es erősségű volt Indonéziában, Java szigetén. A magyarországi rengés a felszín alatt öt kilométerre történt, az epicentrum Maglódtól két kilométerre délre volt. (GPS-rajongó olvasóink kedvéért a pontos koordináták: 47.43N és 19.36E.)


Magyarországon legutóbb 1985. augusztus 15-én volt jelentős károkat okozó földrengés Berhida környékén, de halálos balesetet csak nagyon régen jegyeztek fel hazánkban: 1763. június 28-án egy 6,2-es erősségű földmozgás szedett áldozatot. Azelőtt pedig 1443. június 28-án, a mai Szlovákia területén volt hasonló baleset. (Az MTA Szeizmológiai Intézetének honlapján a teljes lista elolvasható.)


A Tescót is kiürítették


A XVII. kerületben a Pesti úton a földrengést követő áramkimaradás miatt kiürítették a Tesco áruházat, de egy óra múlva már újra kinyitott a bevásárlóközpont – mondta az áruházlánc szóvivője az MTI-nek.


Az áramkimaradás után a pénztáraknál lévő vásárlókat még kiszolgálták, a többi vevő pedig pánik nélkül elhagyta az áruházat. Baleset, személyi sérülése, vagy anyagi kár nem történt – tette hozzá Hardy Mihály.


Isaszegen arról számoltak be az emberek, hogy a földmozgás “megrázta a házakat”, a mobiltelefonok térereje percekre elment, háztartási gépek álltak le és áramkimaradás is volt.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik