Belföld

A Fidesz tiltakozik a közigazgatási hivatalok átalakítása miatt

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza rendeletét, amely regionálissá alakítaná a fővárosi és megyei közigazgatási hivatalokat, mert azzt az ellenzéki párt alkotmányellenesnek tartja.

Répássy Róbert, a Fidesz országgyűlési képviselője szombeton elmondta, hogy pártja valóban megszavazta az alkotmánymódosítást, amely szerint egyszerű parlamenti többséggel is elfogadhatóak a kormány szervezetalakítási szándékai – és ennek nyomán a hivatalok elnevezése módosítható lenne feles jogszabállyal -, de a kétharmadosnak számító önkormányzati törvényhez olyan módosítást nem fogadott el kétharmados többséggel az Országgyűlés, amely megalapozná a közigazgatási hivatalok illetékességének megváltoztatását.

Répássy Róbert “szilveszteri meglepetésnek” nevezte a döntést, amely szerinte “a karácsonyi ajándékot, a gumibotok és más tömegoszlató eszközök 3 milliárd értékű beszerzését követte”.

A képviselő elmondta, hogy a Fidesz még nem döntött arról, alkotmánybírósághoz fordul-e, a rendelet megsemmisítését kérve, mivel időt adnak a kormánynak, hogy visszavonja a rendeletet, vagy törvényjavaslatot terjesszen a parlament elé.

Répássy Róbert Danks Emese kormányszóvivő közleményére utalva “erős blöffnek” nevezte a takarékosság indokát, hogy 700 millió forinttal csökkennek így a kiadások. Értékelése szerint ebbe a számba belefoglalták a jövő évi 10 százalékos leépítést is, ami vonatkozna a közigazgatási hivatalokra, úgy is, ha megyeiek maradnak. Az ellenzéki képviselő “a dilettantizmus iskolapéldájának” nevezte a döntést.

A Fidesz azt szeretné elérni, hogy az intézmények ne kerüljenek távolabb az emberektől – mondta Répássy Róbert. Példája szerint az ő szűkebb pátriájában, a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyét tömörítő észak-magyarországi régióban egy sátoraljaujhelyi állampolgárnak 150 kilométert kellene utaznia a közigazgatási hivatal hatáskörébe tartozó ügyét intézve, miután Egerben jelölnék ki a regionális közigazgatási hivatal székhelyét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik