Belföld

Göncz: nincs külpolitika belpolitika nélkül

Elengedhetetlennek nevezte Göncz Kinga külügyminiszter a pénteki Magyar Hírlapban megjelent írásában, hogy közös gondolkodáson alapuló társadalmi egyetértés alakuljon ki Magyarország külkapcsolatainak új stratégiájáról.

Több mint tizenöt év telt el azóta, hogy a magyar külpolitika megfogalmazta hármas – integrációs, szomszédkapcsolati, nemzetpolitikai – prioritásrendszerét. Ez idő alatt tagjává váltunk a NATO-nak, majd az Európai Uniónak, nagyot változott tehát helyünk a világban – állapítja meg a külügyminiszter.

A biztonság oszthatatlansága – együtt a szövetségesi szolidaritással – Iraktól Afganisztánig, akár távoli vidékeken is szükségessé teszi bekapcsolódásunkat a nemzetközi béketeremtő missziókba – hangsúlyozta.

Az uniós lét nem csodaszer

Magyar érdeknek és felelősségnek nevezte, hogy Magyarország tényleges alakítója legyen az EU működését és jövőjét meghatározó közös döntéseknek. Egymásra épülő és egymást feltételező feladatként emelte ki a szomszédsági kapcsolatok fejlesztését, a határon túli magyar közösségek jogérvényesítését, gyarapodását, a kulturális nemzet határokon átívelő egyesítését.

“Itt minden mindennel összefügg: minél jobbak a szomszédsági kapcsolataink, a többség és a kisebbség viszonya és persze a magyar-magyar viszony, annál sikeresebbek lehetnek a határon túli magyar közösségek, annál szilárdabb lesz biztonságunk, s annál jobban érvényesíthetjük gazdasági érdekeinket. Mindebben támogatást – de korántsem csodaszert – jelent a közös európai uniós lét” – állapította meg.

Létünk részévé vált a globalizáció

Göncz Kinga szerint a kölcsönös egymásrautaltságot, a világot behálózó kapcsolatok kiterjedt hálózatát, amelyet leegyszerűsítve globalizációnak neveznek, nincs értelme sem tagadni, sem elutasítani. Létünk részévé vált, és részei vagyunk mi magunk is.

Van értelme, és ezért kell küzdeni a vele járó kockázatok, a terrorizmus, az illegális migráció, a nemzetközi bűnözés ellen, a kiáltó egyenlőtlenségek felszámolásáért. Főleg pedig élni kell a számtalan lehetőséggel, amelyet a globális világ kínál egy felkészült nemzet számára önmaga kiteljesítésére. Nem létezik egy elszigetelt, csupán Magyarországra szabott valóság. Ma már nincs külpolitika belpolitika nélkül, miként a hazai körülményeket is jórészt külső hatások alakítják – figyelmeztetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik