Belföld

Változik a gyógyszerár-támogatási rendszer

Január 15-től változnak a gyógyszerár-támogatási kulcsok - jelentette be az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára csütörtökön.

A változás következményeként az eddig 90 százalékos támogatási kulcs 85-re, a 70 százalékos 55-re, míg az 50 százalékos támogatási mérték 25 százalékra csökken – mondta Horváth Ágnes.


A változás következtében a fogyasztói árak mintegy 0-18 százalékkal emelkedhetnek, ha a beteg a betegségcsoporthoz tartozó gyógyszerből az olcsóbbat választja a jövőben – tette hozzá az államtitkár. A cukorbetegek, a magas vérnyomásban és szívritmuszavarban szenvedők bizonyos gyógyszereinél a támogatási mérték nem változik, de az antibiotikumoké és egyes fájdalomcsillapítóké igen, így ezen készítmények árai is magasabbak lesznek.


Horváth Ágnes elmondta, hogy az eddig térítésmentesen kiadható gyógyszerekért is 300 forintot kell fizetni a patikákban; ez az intézkedés ugyanakkor nem vonatkozik a közgyógyellátásban részesülőkre. Az államtitkár beszámolt arról is, hogy elkészült az a kormányrendelet, amely a patikaalapítást és a gyógyszertáron kívüli készítmények árusítását szabályozza. Összesen 300 készítmény kerülhet ki a gyógyszertáron kívüli elárusítóhelyekre. Ezek a szerek várhatóan már az első negyedévben megjelenhetnek patikán kívül is.


Mikola István, a parlament egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke szerint meglepő a gyorsaság, amellyel a kormányzat “érvényesíteni akarja az újabb lakossági sarcot”. Nagyon nagy mértékűnek nevezte a gyógyszerek ártámogatásának csökkentését, ami – mutatott rá – krónikus betegeknél havi több ezer forintos költségnövekedéssel járhat. A Fidesz szakpolitikusa szerint a páciensek átállítása más gyógyszerre komoly veszélyeket rejthet magában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik