Belföld

MSZP: a koalíció kiterítette kártyáit

Az idei évet a politikai áttörés és a politikai tabuk ledőlése jellemezte – közölte Kovács Tibor, az MSZP országgyűlési frakcióvezető-helyettese. A koalíció azt várja, hogy az ellenzék is fedje fel lapjait jövőre.

Kovács Tibor szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a kormánykoalíció „kiterítette kártyáit”, és ezt várják az ellenzéktől is. Mint kifejtette, Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédéig a politika abban a hitben élt, hogy teljes őszinteséggel nem lehet sikereket elérni, hanem csak ígéretekkel és szebb jövőkép felmutatásával; a beszéd ezért politikai áttörést jelentett. Ledőlt tabunak a tandíj, illetve a vizitdíj bevezetését nevezte a frakcióvezető-helyettes.

A szocialista frakció szempontjából a legfontosabbnak a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósága céljából tett lépéseket, a társadalmi esélyegyenlőség érdekében a közoktatás, a szociális rendszer és a gyermektámogatás területén indított reformokat, valamint a gazdaság versenyképességének erősítését, a feketegazdaság visszaszorítását ítélte Kovács Tibor.

A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy a következő fél év legfontosabb témája a II. Nemzeti Fejlesztési Terv lesz, az európai uniós támogatások „zökkenőmentes” lehívása, amely területen ugyancsak várják az ellenzéki javaslatokat, már csak azért is, mert ciklusokon átívelő programról van szó, amelyet esetleges kormányra kerülése esetén a mostani ellenzéknek kell folytatnia. Kovács Tibor elmondta: a karácsony előtti, minden korábbit meghaladó kereskedelmi forgalom, a költségvetési hiány várhatóan pozitívabb alakulása, a forint árfolyama mind azt bizonyítja, hogy eredményre vezettek a stabilizációs intézkedések, a reformlépések.


Szijjártó Péter az elhangzottakra reagálva azt mondta: ha az MSZP tovább folytatja, mit idén csinált, akkor jövőre is tombolni fog a politikai hazugság, a megélhetési válság és a kormányzati pénzbehajtás. A Fidesz szóvivője úgy látja, az MSZP-nek semmifajta elképzelése nincs a reformokról. “Az nem reform, hogy egy-egy szakterületről komoly pénzeket vonnak ki” – hangoztatta, majd hozzátette: a Magyar Reform Alap létrehozása lehetne a megoldás, mert a reformokra valóban költeni kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik