Belföld

Vitasorozatot indít a Fidesz a népszavazásról

Navracsics Tibor szerint nem lehet tudni, hogy milyen folyamatokat indíthat el, ha sikeres lesz a Fidesz népszavazása, de egy pártnak minden forgatókönyvvel számolnia kell. A párton belül ezért vitasorozatot indítanak a népszavazás témaköreiről.

“Egy pártban mindig minden forgatókönyvvel kell számolni” – válaszolt Navracsics Tibor, aki szerint helyénvaló, ha a legnagyobb ellenzéki párt elnöke többfajta forgatókönyvben is gondolkodik, mindaddig, amíg ez az alkotmányosság keretein belül van.

Vitasorozat a műhelyben

Navracsics Tibor elmondta a Fidesz számára a népszavazás mellett az a vitasorozat lesz a jövő év legfontosabb eseménye, amely ismét meghatározná a párt hosszú távú elképzeléseit a polgári Magyarországról. A frakcióvezető még a Fidesz november végi kongresszusán javasolt vitát négy témában, januártól áprilisig, az igazságosság, az életminőség, a közszolgáltatások és az állam feladata, valamint a versenyképesség kérdésében.

Mint mondta, a vitasorozatban elsősorban a párt belső fórumain járnák körbe a négy kérdést, de várhatóan majd az interneten is hozzá lehet majd szólni a témákhoz. A frakcióvezető azt azonban nem tartotta szükségesnek, hogy parlamenti vitanapot is kezdeményezzenek ezekben az elvont kérdésekben. A négy kérdéskör mindegyikének egy-egy hónapot szentelnének. A vitákat a hónap elején egy rövid előzetes anyaggal indítanák, majd több rendezvény után, a hónap végén konferenciát tartanának, és “jelentést” is készítenének az adott témáról. Minden vitakérdésnek külön műhelye lesz, amely egy-két szakpolitikusból és szakértőből áll majd. Az igazságosság kérdését például Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetvezetője viszi majd – ismertette Navracsics Tibor, aki a program koordinátoraként azért felelős, hogy a vitairat elkészüljön a kongresszusra.

Stratégia májusra

A Fidesz frakcióvezetője arról is beszámolt, a cél az, hogy stratégiailag, hosszabb távon ismét leírják a Fidesz által elképzelt polgári Magyarország jövőképét, kicsit hasonlóan ahhoz, mint ami 1996 és 1998 között zajlott. Ilyen értelemben nem választási programot, hanem egy középtávú stratégiai jellegű vitairatot szeretnénk elkészíteni a májusi kongresszusra – tette hozzá a politikus. Véleménye szerint az utóbbi években a szövetségesekkel egyre színesebb lett a Fidesz belső kultúrája, így szükség van arra, hogy tág keretek között “viszonylag magas absztrakciós szinten újra tárgyalják ezeket az alapfogalmakat”, nagyjából közös nevezőre jussanak, még, ha nem is értenek mindenben egyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik