Belföld

A sztrájkról egyeztetett az OKM és a PDSZ

A pénteki pedagógussztrájkkal kapcsolatos „elvi álláspontokról" egyeztetett az oktatási tárca és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kedden.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete képviselői kedden megbeszélést tartottak a PDSZ által december 15-ére meghirdetett figyelmeztető sztrájkkal kapcsolatos elvi álláspontokról. A minisztérium delegációját a tárgyaláson Arató Gergely államtitkár, a szakszervezetét Kerpen Gábor, elnök vezette.

A felek a megbeszélésen egyetértettek abban, hogy a sztrájk alatt még elégséges szolgáltatás körében biztosított tanulói felügyelet ellátásában „a nevelési-oktatási intézmény felelőssége fennáll”, illetve hogy „a fenntartó intézményeinél a sztrájkkal kapcsolatos, intézmények közötti együttműködés törvényes feltételeinek biztosításában segítséget nyújthat”. Ennek értelmében a gyermekek felügyeletét, étkeztetését a sztrájk alatt is biztosítani kell az oktatási intézménynek, vagy gondoskodni kell róla, hogy más megoldja.


Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke szerint a tárca álláspontjának változása miatt „nagy elmozdulás” történt a tárgyalásokon. A tárca helyt adott a PDSZ korábbi álláspontjának, mely szerint a sztrájkkal kapcsolatban van fenntartói koordinációs feladat, azaz ha erre igény van, a fenntartó kijelölhet egy intézményt a gyermekek felügyeletére – mondta az érdekvédő.


A megállapodásban a felek rögzítették azt is, hogy a minisztérium továbbra is elismeri és tiszteletben tartja a közoktatásban dolgozók sztrájkhoz való jogát. A PDSZ törekszik arra, hogy minden érintett közoktatási intézményben jogszerűen folytassák le a sztrájkot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik