Belföld

Félmilliós vérdíj a szökött rabra

Tovább keresik a rendőrök a pénteken megszökött Tamás Imre Zoltánt, emiatt azonban szombaton már nem kell az utakon kellemetlenségekre számítani - tudatta a Független Hírügynökséggel a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Félmilliót kap, aki nyomra vezeti rendőrséget.


Félmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki Budapest rendőrfőkapitánya Tamás Imre Zoltánra, aki pénteken szökött meg Budapesten a katonai ügyészségről – mondta az MTI-nek Unger Pál, a BRFK sajtóügyeletese szombaton. A BRFK ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a férfi támadásától tartani lehet, ezért a feltartóztatásával ne próbálkozzanak az emberek.

Jármy Tibor, a BRFK szóvivője az MTI megkeresésére elmondta: továbbra is szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tart a rendőrség Tamás Imre Zoltán után kutatva. Hozzátette: vélelmezik, hogy a férfi Budapesten bújkálhat, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy országos körözést rendeltek el. A szóvivő figyelmeztetett: aki segít Tamás Imre Zoltánnak a hatóság elől bújkálni, öt évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat.

A jogszabály szerint bűnpártolást követ el az, “aki anélkül, hogy a bűncselekmény elkövetőjével az elkövetés előtt megegyezett volna segítséget nyújt ahhoz, hogy az elkövető a hatóság üldözése elől meneküljön”. A Büntető Törvénykönyv szerint alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki bűnpártolás miatt. A jogszabály kimondja azt is, hogy ha valaki hozzátartozója érdekében követi el a bűnpártolást, akkor nem büntethető.

Súlyosabb esetekben már – például ha emberöléssel vagy emberrablással kapcsolatban követik el a bűnpártolást – a tettes akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Az MTI úgy tudja, épp a jogszabályi kiskapu miatt a rendőrség figyeli Tamás Imre Zoltán hozzátartozóit, valamint a barátait is. A szökevénynek ugyanis feltehetőleg pénzre van szüksége és a formaruháját is minden bizonnyal igyekszik lecserélni. A rendőrök elképzelhetőnek tartják azt is, hogy nagyforgalmú helyeken – így pályaudvarokon és üzletközpontokban – próbálja meghúzni magát a szökevény.


Pénteken megbénult a főváros

A közúti forgalom pénteken gyakorlatilag megbénult a fővárosban, miután a rendőrség felfegyverzett kommandósai délután megállítottak és átvizsgáltak minden autót, amelyik a fővárosból kifelé tartott. A FigyelőNet munkatársa arról számolt be, hogy a városból kifelé tartó tömegközlekedési eszközöket is géppisztolyos rendőrök vizsgálták át kora délután. A kivezető utakon feltorlódtak a járművek, ami gyorsan megbénította az egész főváros közlekedését, a vonatok ugyanakkor zavartalanul jártak.

Péntek délelőtt szökött el

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóosztályán lapunkat úgy tájékoztatták, hogy pénteken, 10 óra 50 perc körül szökött el a Katonai Ügyészségről Tamás Imre Zoltán. A 38 éves, a rendőrség honlapján olvasható ismertető szerint 175-180 centiméter magas, erős testalkatú, barna hajú, dús szemöldökű, kék szemű, magas homlokú férfi szökésekor a büntetés-végrehajtási, úgynevezett mákos formaruhát viselte, amely alatt zöld színű pólót hordott.

Wc-re ment

Biczó László, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának általános helyettese péntek megerősítette az MTI értesüléseit, miszerint a férfit tanúkihallgatásra, valamint iratbetekintésre vitték a Katonai Ügyészségre. A bv-dandártábornok azt is megerősítette, hogy a szökésben lévő férfinél egy, a büntetés-végrehajtásnál rendszeresített parabellum maroklőfegyver és két tárban 28 lőszer van.

„Az előállítását követően vécére kéredzkedett a fogvatartott” – mondta Biczó László, hozzátéve, hogy a férfi úgy tett, mintha a dolgát végezné, majd nekitámadt a felügyelőnek. Dulakodni kezdtek, amelynek során az őr súlyosan megsérült, ezért kórházba vitték, vélhetően a hétvégén megfigyelésre bent is tartják. Arra kérdésre, hogy levették-e a bilincset a férfiről, Biczó László azt mondta, hogy erre még nincs „megnyugtató információja”. Az egyik lehetőség szerint az elítélt szabadította ki magát a bilincsből, a másik szerint „ha olyan dolgát végezte volna, akkor a felügyelet ahhoz, hogy kulturáltan tudja végezni a dolgát, leveheti ilyenkor a bilincseket”. Az viszont biztos, hogy a vezető-bilincs rajta volt a férfin.

“Lendületesen kifutott”

Az ügyben kezdett belső vizsgálat jelenleg is tart. Biczó hangsúlyozta: „a felügyelő vétkes mulasztást nem követett el”. Az elítélt nyolcéves fegyházbüntetését töltötte, 2014-ben szabadult volna, de más büntetőeljárás is folyamatban volt ellene. Tamás Imre Zoltán bűnlajstromán rablás, csalás, okirat-hamisítás, garázdaság, orgazdaság és zsarolás is szerepel. Arra a kérdésre, hogy az épületből hogyan juthatott ki a férfi, Biczó László azt mondta, erről sincs “pontos információja”. Tudomása szerint az épület kapujában civil biztonsági szolgálat működik, „nem hiszem, hogy akadályba ütközött, ha ő lendületesen kifutott az épületből” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik