Belföld

Tarlós a szocialistákat támogatja

A Fidesz frakcióvezetője kihasználta a koalíciós feszültséget és bejentette: ők támogatják Gy. Németh Erzsébet kinevezését. Eközben a városháza továbbra is működésképtelen, a Fővárosi Közgyűlés napirendjén ugyanis most sem szerepelt a főpolgármester-helyettesek megválasztása, és a bizottságok megalakítása.

Tizenkét napirendi pontot levetetett a Fővárosi Közgyűlés napirendjéről a szocialista frakció csütörtökön, így ma sem szavaznak a fővárosi bizottságokról és tagjaikról. Demszky Gábor ugyanis nem fogadta el az MSZP koalíciós ajánlatát, hogy Gy.Németh Erzsébet legyen a humánpolitikai főpolgármester-helyettes, ezért hetekkel is meghosszabbodhat a főváros már két hónapja tartó működésképtelensége.

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője azonban úgy tűnik kihasználta a koalíciós vitát, ugyanis bejelentette: alkalmasnak tartják Gy. Németh Erzsébetet, ezért erkölcsi támogatásukról biztosították a szocialista politikust. Tarlós István egyébként “bunkóságnak” mondta a főpolgármester eljárását a képviselővel, mint nővel szemben is.


Válság lehet

Az ellenzéki frakció egyébként azért is aggódik, mert mint Tarlós mondta, a városháza kezd a működésképtelenség határához jutni. Hangsúlyozta: már most is százával állnak az ügyiratok az ügyosztályokon, mert számtalan olyan ügy van, amelyet a hivatal csak bizottsági állásfoglalások alapján tudna elintézni.

Ha december közepéig nem jut a koalíció egyezségre és a főpolgármester nem hajlandó végre felfogni a választási eredményeket, akkor Budapest nagyon nehéz helyzetbe kerülhet – figyelmeztetett, utalva arra, hogy a főpolgármester-helyettes személyével kapcsolatos viták miatt nem alakulhattak meg a bizottságok sem. Ezért a helyzetért első-, és másodsorban is Demszky Gábort fogja terhelni a felelősség – szögezte le Tarlós István.

Egy bizottság már van

A tizenöt nem működő bizottság mellett kivételt képez a csütörtökön megalakult Pénzügyi és Közbeszerzési Bizottság, amelynek 5 új tagja le is tette az esküt. Tarlós egyébként az eskütétel után elmondta: a Fidesz és a KDNP az együttműködés és a konstruktivitás jegyében támogatta az ülésen a pénzügyi bizottság felállítását azért, mert nem akarják akadályozni a városházi közbeszerzéseket.

Buszsáv épül az M1-M7 bevezető szakaszán

A fővárosi képviselők arról is döntöttek, hogy húszmillió forinttal megnövelik az M1-M7 autópálya fővárosi bevezető szakaszán létesítendő autóbuszsávra fordítható összeget. A közgyűlés ugyanis még júniusban döntött a mintegy 600 méter hosszú buszsáv létesítéséről a Lapu utcai felhajtó és a Balatoni út közötti szakaszon. Az építési engedély jogerőssé emelkedése után azonban a Fővárosi Közlekedési Felügyelet előírt egy további feladatot: az Állami Autópálya Kezelő Zrt. által majdan megépítendő zajvédő fal alapozását. Ehhez azonban további 20 millió forintra van szükség, amelyet csütörtökön megszavaztak. A teljes beruházási költség így közel 78 millió forint lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik