Belföld

Gyurcsány “öt eszközhöz” fordul

Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt hallgatta meg mai ülésén az MSZP országos választmánya, amely elindítja az "Add a neved!" akciót. A választmány ülésének napirendjén a nyugdíjasok helyzete valamint a 2007-es büdzsé várható gazdasági és politikai hatásai is szerepelnek.

A Fidesz kivár , az MDF készül

Schmitt Pál európai parlamenti képviselő, a Fidesz alelnöke úgy reagált a kormányfő partnerséget erősíti javaslatára az MTI-nek: várják a hivatalos meghívást. “Medgyessy Péter, volt miniszterelnök is meghívta az EU képviselőket egy hasonló találkozóra, az azonban elmaradt” – nyilatkozta Schmitt Pál, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője. Így most megvárnák a meghívót, megnézik napirendi pontokat, és azután válaszolnak – tette hozzá.

“Ha a kormányfő találkozóra hívja az MDF EP-képviselőjét, akkor az MDF képviselője elmegy arra” – fogalmazott Olajos Péter, az Európai Képviselők Fórumának soros elnöke. Ám közölte, hogy az időpont nem megfelelő a számára. “A találkozón ott leszek, ha sikerül megfelelő időpontot egyeztetni” – tette hozzá.


Gyurcsány “öt eszközhöz” fordul 1

Gyurcsány “öt eszközhöz” fordul 2

A szocialisták választmányi ülése filmvetítéssel kezdődött: bemutatták Szegvári Katalin East-West Side Story 2006 című filmmontázsát, amely West Side Story című amerikai musical részleteit váltogatja a budapesti zavargásokról készült felvételekkel.


A testület ülésének elején Simon Gábor választmányi elnök javaslatára a résztvevők elfogadták az Add a neved! elnevezésű akció elindítását, melynek az a célja, hogy aki támogatja az MSZP politikai véleményét, küldjön egy névvel ellátott, ilyen célra létrehozott szórólapot az MSZP választmányának címére.


Az “öt eszközről”


Gyurcsány Ferenc pártja politikáját és az annak megvalósításához szükséges eszközöket ismertetve úgy fogalmazott, öt eszközt érdemes használni. Ezek: a rend védelme, a partnerség, a határozottság és a kormányzati intézkedések végigvitele, a reformok, valamint az építkezés, a beruházás és a befektetés.


A pártpolitikai eszköztár ismertetésekor hangsúlyozta, ha a szocialista párt nem áll ki a rend védelme mellett, elvesztheti tömegbázisát, mert a rendetlenség leginkább a kisembert sújtja. A miniszterelnök kiemelte, ami az elmúlt két hónapban Budapest utcáin történt, nem veszélytelen ugyan, ám a többség ezt elutasítja. A kormányfő ezután a pártpolitika második eszközéről, a partnerségről beszélt. Elmondta, december 10-ére megbeszélésre hívja a magyarországi európai parlamenti képviselőket, hogy közös nemzeti álláspontot alakítsanak ki az unió legfelsőbb döntéshozó fórumának kérdéseiről.


Gyurcsány Ferenc a kormányzati intézkedések végig viteléről szólva – amit a harmadik pártpolitikai eszköznek nevezett – úgy fogalmazott, nem szabad visszafordulni, mert bár 2007 lesz a legnehezebb év, 2008 már az újrakezdésé, 2009-ben pedig lesznek eredmények is. Az MSZP politikai céljainak eléréséhez a negyedik eszköz a reform – mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint a reformok három jellemzője, az igazságosság, a minőség és a fenntarthatóság. Végül ötödik eszközként az építkezést, a beruházást és a befektetést emelte ki a miniszterelnök.


Szorosabb együttműködések

A pártreform lényege az MSZP demokratikus társadalmasítása – közölte miniszterelnök a szocialisták szombati budapesti választmányai ülésén. A kormányfő a szocialista párt reformjának lényegéről szólva úgy fogalmazott, az MSZP programját a pártot támogató “sokasággal” közösen kell megvalósítani, meg kell teremteni az MSZP demokratikus társadalmasításhoz szükséges feltételeket.


Gyurcsány kitért arra, hogy a szocialista pártnak szorosra kell fűzni viszonyát az állampolgárokkal és a civil szervezetekkel, a párt programját velük együttműködve kell megvalósítani. Mindeközben a szocialista pártnak nem szabad lemondani a felelősség vállalásáról sem, mert az – mint hozzátette – egy másik pártra jellemző.


Februárban: tisztújító kongresszus


Február 24-25-re hívta össze az MSZP tisztújító kongresszusát a párt országos választmánya – jelentette be Simon Gábor, a testület elnöke a választmány szombati budapesti ülését követően. A politikus elmondta, hogy a kongresszus napirendjén az elnökválasztás mellett az alapszabály megtárgyalása és módosítása, illetve a párt politikai stratégiájának elfogadása szerepel,


Ajánlott videó

Olvasói sztorik