Belföld

Átlag 2600 forinttal nőnek a nyugdíjak

Január 1-jétől négyszázalékos nyugdíjemelést szavazott meg szerdai ülésén a kormány – közölte Danks Emese.

A négyszázalékos emelés átlagosan 2600 forintot jelent személyenként. Megállapították a legalacsonyabb öregségi nyugdíj összegét is, ez 26 830 forint lesz – mondta a kormányszóvivő. A kormány ugyanekkora mértékben emeli a nyugdíjszerű szociális ellátások összegét is, ez átlagosan havi 1160 forint többletjövedelmet jelent az érintettek számára. Az emelés fedezetét a központi költségvetés biztosítja, a nyugdíjemelés 97 milliárd, a nyugdíjszerű szociális ellátások emelése 4,2 milliárd forint költségvetési kiadással jár.

Folytatódik az 5 éves igazságossági nyugdíjprogram, ami 2007-ben két nagy társadalmi csoportot érint. Az özvegyi nyugdíjra jogosultak a szokásos éves emelésen felül további mintegy 10 százalékos emelésre számíthatnak. A másik csoportba azok tartoznak, akik saját jogon kapnak nyugdíjat és 1988 előtt vonultak nyugalomba. Ebben a körben az emelés mértéke attól függ, hogy ki hány évet dolgozott, és hogy nőről, vagy férfiról van-e szó.

A számítás bonyolult, de akár 11,5 százalékos emelést is jelenthet a legrosszabb helyzetben lévőknek. Összességében ez 500 ezer öregségi és 180 ezer rokkantsági nyugdíjast érint, nekik összesen mintegy 28-30 milliárd forint többletnyugdíjat biztosít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik