Belföld

Demszky: Orbán írja a zavargások forgatókönyvét

Budapest főpolgármestere helyesli, hogy továbbra is Gergényi Péter a város rendőrfőkapitánya. Demszky Gábor a Magyar Televízió szerdai Nap-kelte műsorában kijelentette, hogy a zavargásokban jelentős szerpe volt a Fidesznek.

Ismeretes, hogy a főpolgármester korábban személyesen a miniszterelnökhöz fordult, hogy ne fogadja el Gergényi Péter nyugdíjazási kérelmét. A politikus szerint a főkapitány érdeme is, hogy jelenleg Budapest Európa “legbiztonságosabb városa”. A felderített bűnügyek aránya 40 százalékkal nőtt, és ez nemzetközi összehasonlításban is nagy eredmény.

Demszky elutasította a KDNP javaslatát, mely elhalasztaná Gergényi kitüntetését a zavargások kivizsgálásának befejeztéig. Kifejtette, hogy erre egyébként neki joga sem lenne, hiszen a főpolgármester ebben az ügyben csak a közgyűlés határozatának végrehajtója.

Demszkynek a műsorban feltették azt a kérdést is, mit szól ahhoz, hogy még saját pártján belül is vita van Gergényi szerepének megítéléséről. Szent-Iványi István például, aki Brüsszelben képviseli pártját, egyáltalán nem értett egyet Gergényi marasztalásával. A főpolgármester szerint a belga fővárosból “még csillagászati távcsővel sem” lehet látni a budapesti események részleteit. A Magyar Televízió megtámadásának éjjelén 320 rendőrt – Demszky szóhasználatával – “szétvertek”, fel kellett lépni tehát a vandalizmus ellen. Demszky szerint a rendőrség tette a dolgát, “függetlenül attól, hogy egy képviselő ezt Brüsszelből hogyan látja. A főpolgármester ugyanakkor úgy véli, hogy a rendőri túlkapásokat ki kell vizsgálni.

A szabaddemokrata politikus szerint a zavargásokban jelentős szerepe és felelőssége volt a Fidesznek is. “Ezeknek az eseményeknek a forgatókönyvét Orbán Viktor írja” – állította a főpolgármester.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik