Belföld

Négy étterem az ételmérgezők listáján

Közzétette az ÁNTSZ szerdán az ételmérgezést okozó éttermek és kifőzdék neveit és elérhetőségeit. A négy vidéki étteremben még augusztusban kaptak szalmonella-fertőzést a vendégek.

Bár augusztus elsejétől vezeti az ÁNTSZ azon éttermek listáját, amelyek bizonyítottan ételfertőzések okozói voltak, a többhetes vizsgálat miatt csak most kerülhettek nyilvánosságra az ételmérgezést okozó éttermek adatai. A lista folyamatosan bővül, a felkerülő éttermek neve egy évig lesz olvasható a honlapon, majd további két évig kereshető az archívumban.

Az ÁNTSZ egyébként azt várja az akciótól, hogy még nagyobb visszatartó ereje lesz, mint a jelenlegi, legfeljebb 100 ezer forintos bírságnak. „Egy nagyobb egység számára ez az összeg nem jelent gondot, ha viszont nyilvános lesz az ételfertőzést okozó közétkeztető neve, címe, illetve hogy hány ember betegedett meg, talán jobban odafigyelnek” – mondta Ócsai Lajos, az Országos Tisztiorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának vezetője még augusztusban a FigyelőNetnek.

A listán egyébként csak azok az esetek szerepelnek, amelyben a beteg váladékaiból is és az ételmintából is kitenyészett a kórokozó, vagy a beteg váladékából kitenyészett a kórokozó és statisztikai módszerekkel egyértelműen bizonyítható az ételfogyasztás és a megbetegedés
közötti összefüggés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik