Belföld

Mozgósítást hirdettek hajnalra a Kossuth tériek

Hétfő hajnalra több ezer embert mozgósítottak a Kossuth téri tüntetők, akik ütő, vágó és szúró fegyverekről is említést tettek. A kora reggeli órákban a rendőrség tűzszerészei átvizsgálják a kordonokkal körbezárt területet. A demonstrálók kifütyülték és leárulózták saját vezetőiket.

Hétfő hajnali két órára több ezer embert mozgósítottak a Kossuth téri tüntetők, hogy az október 23-i központi állami megemlékezés miatt biztonsági okokból elrendelt kordon és beléptető kapuk építése ellen ha kell, keményebb eszközökkel is fellépjenek – mondta egy szónok a Parlament előtt felállított emelvényen vasárnap késő délután.

“Ne engedjük, hogy az elnyomó bolsevik hatalom vasfüggöny mögé zárjon bennünket, védjük meg magunkat, és mindenki telefonon mozgósítsa ismerőseit, barátait és családtagját, hogy akadályozza meg a rendőrség tervét – mondta a szónok, aki állítása szerint már 35. napja tartózkodik a téren, Gyurcsány Ferenc és kormánya távozását követelve. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója több rendező közötti beszélgetésnek fültanúja volt, akik arról társalogtak, hogy éjszakára ütő, vágó és szúró fegyvereket kell összekészíteniük.

Késő délután ismertették a hétfőre tervezet “alkotmányozó nemzetgyűlésen” elfogadni tervezett pontokat, így többek között a jelenlegi alkotmány hatályon kívül való helyezését, a kormányfő és miniszterei vagyonának zároltatását, a parlament feloszlatását.

Vasárnap este hat órakor alig ezer ember tartózkodott a Parlament előtti téren és hallgatta az egymást követő szónokokat. A rendőrség által felállított kordonokra “Elkúrtuk.org.” feliratú papírlapokat helyeztek, és minden egyes fémkordonra felragasztották a fehér alapon narancssárga betűkkel írt feliratokat. A kettős kordon mögött és az 56-os forradalom képeit ábrázoló paravánok előtt párosával rendőrök álltak sorfalat. Mindegyiküknél rohamsisak volt lábuk mellé a földre helyezve. A tervek szerint hajnal két órakor a rendőrség kordonokkal körbezárja a demonstrálókat, és tűzszerészek vizsgálják át a Rákóczi-szobor előtti területet.

Elképzelhető a provokáció

“Teljes együttműködés van a rendőrség és a Kossuth téri tüntetők között, így hozzájárultunk, hogy hétfőn hajnalban kordonokkal körbezárják a tüntetőket, és biztonsági kapukat állítsanak fel, de nem állhatunk oda minden emberhez, aki megpróbál ellenszegülni a rendőri intézkedésnek” – mondta Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik vezetője az MTI-nek, miután egy szónok ellenállásra buzdította a Parlament előtt tüntetőket vasárnap este.

Gonda László, a Kossuth téri demonstráció egyik fő szervezője úgy fogalmazott, hogy abban az esetben, “ha százezer ember tartózkodna a téren, a rendőrség nem tudná végrehajtani akcióját, de még kevesen vagyunk, és bármi elképzelhető”. Az MTI felvetésére, hogy a rendezők közül többen úgy fogalmaztak, ütő-, vágó- és szúró-eszközökkel kell felszerelni magukat, úgy reagált: provokáció lehet, de nem biztatják embereiket ellenállásra.

Vasárnap este fél nyolcra már mintegy két és félezer ember tartózkodott a téren, több százan szervezett csoportként érkeztek Budapestre a Parlament elé. Két Csepel gépjárművel érkezett mintegy félszáz tüntető, akik nemzetiszínű és árpádsávos zászlókat lobogtattak, miközben azt skandálták, “’56, nem hagyjuk” és “Kossuth tér!” A teherautó oldalára 1956-os forradalom idején használt szavak vannak felfestve, így “Vesszen Gerő”, “Vesszen Piros”, “Vesszen az MDP, MSZMP”, valamint “Ruszkik haza!”.

A földművelési minisztérium előtt lévő útszakaszt már teljesen elfoglalták a tüntetők, és a Rákóczi-szobor előtt lévő teret is teljesen megtöltötték.


Fokozott rendőri jelenlét

Megerősítették a Parlament körüli rendőrségi védelmet, az Országház előtt a kordonokon belül rohamsisakos rendőrök védőpajzzsal felszerelve állnak sorfalat. A Parlament északi parkolójába nagyobb rendőri egység érkezett csapatszállító járművekkel, illetve buszokkal. A környező utcákban járőrautók parkíroznak.

Este nyolc órakor mintegy két és félezer ember tartózkodott a Kossuth téren, sokan az Országház főbejárata előtt nézték a kordonokon kívül, hogy a hétfői központi megemlékezésre próbálnak a színi növendékek.


A Kossuth-szobor mellé, ahol szintén fém kordonokkal vette körbe a rendőrség a területet, rendőri egységeket vezényeltek, és már ott is sorfalat állnak. A Parlament környékét teljesen lezárta a rendőrség a forgalom elől, és folyamatosan érkeznek az Országház köré a rendőrök, valamint az árpádsávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtató demonstrálók. A szónokok folyamatosan azt hangoztatják, hogy az éjszaka folyamán körbezárja őket a rendőrség, és ezt nem szabad elfogadni.


Kifütyülték a tüntetések vezetőit


A Parlament előtt már több mint egy hónapja demonstrálók vezetői nem tudnak megegyezni abban, hogy a rendőrség által elfogadott egyezség alapján átadják a Rákóczi-szobor előtti területet a tűzszerészeknek. Három vezető háromféleképpen nyilatkozott, mindhármukat kifütyülték és lezavarták a színpadról a tüntetők.


A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 vezetőjét, Molnár Tamást a téren jelenlévő közel 500 demonstráló kifütyülte és árulónak titulálta, mert arra próbálta rábízni az embereket, hogy hagyják el a területet, míg a tűzszerészek elvégzik biztonsági feladataikat, majd azt követően újra térjenek vissza a térre. A Forradalmi Nemzeti Bizottmány vezetése is szólt a demonstrálókhoz, többfele lehetőséget felkínált a tüntetőknek, de azok hajthatatlanok, és nem hajlandók elhagyni a területet.


Szétválasztották a tüntetőket


Fémkordonokkal kettéválasztották a Kossuth téri tüntetőket hétfőn hajnalban negyed kettőkor. Több mint félszáz ember szorult ki a Parlament előtti térről, így a földművelésügyi minisztérium épülete előtt kénytelenek várakozni. A minisztérium épülete előtt állók mellé felsorakoztak a rohamsisakos és védőpajzzsal felszerelt rendőrök, többüket fekete kommandós maszk takarja, némelyek golyóálló mellényt viselnek.


A téren belül maradt demonstrálók árulónak tartják korábbi vezetőjüket, Takács Andrást, amiért véleményük szerint elárulta a már 36. napja tartó demonstrációt. A kordonon belül néhány fiatal összeverekedett, mert nézeteltérésük támadt a rendezőkkel.


Hajnali fél kettő körül újabb rendőri erősítés érkezett. Az MTI tudósítója több mint 15 csapatszállító járművel és több mint 20 mikrobusszal érkező rohamrendőrt látott, akik a Parlament északi parkolójába tartottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik