Belföld

Martonyi: az utca vonuljon ki a politikából

A szokottnál kevesebb, a FigyelőNet tudósítója szerint mintegy 10 ezer ember hallgatta kedd délután a soros Fidesz-nagygyűlés előadóit. A főszónok, Martonyi János szerint a hatalmon lévők azért agresszívek, mert kevesebben vannak mint ellenfeleik.

Marrtonyi János előtt Antonio Tagliani, az Európai Néppárt alelnöke kifejtette, hogy sem Európában, sem Olaszországban, sem Magyarországon nincs jövője a szocialista kormányzásnak.

“Mi olaszok nagyon jól tudjuk, mit jelent egy baloldali kormány, nagyon jól tudjuk, mit jelentenek a választási csalások, és azt is nagyon jól tudjuk, mit jelent, amikor a kormány hazudik a választóinak” – mondta Antonio Tagliani. Hozzátette: ezért tekintik súlyosnak azt, ami ebben az országban történt.

Az olasz politikus felhívta a figyelmet, hogy a demokráciában a választók döntenek ugyan, de ehhez szükséges, hogy “megfelelő igaz információkkal rendelkezzenek”, mert különben – mint fogalmazott – “csaláson alapul a döntés”.

Martonyi János beszédének elején felsorolta a Gyurcsány-kormány hazugságait, amely szerint „gazdaságunk dübörög, rendbejött az államháztartás, utolsókból a legelsők lettünk, erősödött az erkölcsi hitelünk és a jogállam, szilárdak a demokratikus intézmények, érvényesült a pártatlanság a médiában, hiteles lett a statisztika.”

Ha mindez igaz lett volna, ha ennyi eredmény született, miért vagyunk itt, miért került az ország 17 éve nem látott politikai, gazdasági, erkölcsi válságba – tette fel a kérdést az Orbán-kormány külügyminisztere. A szónok szerint azért, mert a hatalmon lévők továbbra is hazudoznak. Martonyi kiemelte, hogy számára a leginkább fájó hazugság az, hogy Gyurcsány Ferenc ki akarja terjeszteni kormánya hibáit és bűneit az elmúlt 16 évre.

A szónok az utcai politizálást természetesnek nevezte, amelyen keresztül az emberek élnek alkotmányos jogaikkal. Aki ezt vitatja, az nem érti az európai demokratikus politikai berendezkedést, amely a részvételre épül – mondta. Hozzátette: „Ne a politika vonuljon ki az utcáról, hanem az utca, az utcai beszéd vonuljon ki a politikából”.

A békés, derűs tüntetések is mutatják, hogy Magyarország egy érett demokratikus ország – mondta A Magyar Polgári Együttműködés elnöke, aki szerint a politikai ellenfeleik tudják, hogy kevesebben vannak, mint a téren lévők és a velük együttérzők. Ez teszi szerinte idegessé, agresszívvá a mai hatalmat. Azért támadnak, vádolnak, rágalmaznak, mert érzik, tudják: lejár az idejük.

A volt külügyminiszter utalt arra, hogy ügyükhöz esetleg kaphatnak segítséget az Európai Parlamenttől vagy a strasbourgi emberi jogi bíróságtól, de mint mondta, „a felelősség a miénk”.

Azt kérte Martonyi a demonstrálóktól, hogy ne higgyenek azoknak, akik azt mondják, hiábavaló volt a rendszerváltás. „Tartozunk azoknak, akik életüket adták az ország szabadságáért, függetlenségéért.” Nem adjuk föl, többségben vagyunk – zárta gondolatait Martonyi János.


Szerdán Rogán Antal lesz a nagygyűlés főszónoka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik