Belföld

Az SZDSZ Gyurcsány mellett

A miniszterelnök saját maga által kezdeményezett pénteki bizalmi szavazáson az SZDSZ Gyurcsány mellet fog szavazni. Kuncze nem indul újra a párt elnökségéért.

Kuncze Gábor hétfői sajtótájékoztatóján hivatalosan is bejelentette, hogy nem indul újra 2007 márciusában az SZDSZ pártelnöki posztjáért. Ezt a döntését, mint mondta, már korábban, az önkormányzati választások előtt meghozta.

Kijelentette, hogy az önkormányzati választásokon vereséget szenvedett a liberális párt, de enyhíti a vereséget Demszky Gábor győzelme, valamint az, hogy a fővárosban 2 helyett 6 polgármesteri pozíciót szereztek. Fájlalta ugyanakkor, hogy 3 megyei jogú várost „elveszítettek” és a kistelepüléseken nagyon gyenge eredményt tudtak felmutatni. Hangsúlyozta, hogy nem a polgármesterek hibája miatt szenvedtek vereséget, hanem mert felerősödött a pártpreferencia alapú voksolás. A rossz eredményeket Kuncze egyértelműen a megszorító csomagot követő elégedetlenségeknek tudja be.

A liberálisok elnöke hangsúlyozta: az október 1-jei választás önkormányzati választás volt, a parlamenti pozíciókat nem írja felül. Az SZDSZ elszánt, hogy a gazdasági stabilizációs csomagot következetesen végigvigye. Mivel azt látják, hogy Gyurcsány Ferenc elkötelezett a program mellett, támogatják a kormányfőt. Péntekig ugyan lesz még a miniszterelnökkel találkozója Kuncze Gábornak, de a pártelnök kijelentette, hogy a bizalmi szavazáson a szabaddemokraták biztosan Gyurcsány mellett fognak szavazni. Kuncze Gábor szerint a bizalmi szavazással lezárulhat egy szakasz, és újra a kormányzás lesz a fő téma.

Kuncze szerint Orbán Viktor felül akarja írni a közjogi rendszert, mert az önkormányzati választás eredményétől függetlenül, a Fidesz az utcáról nem döntheti meg a tiszta demokratikus úton megválasztott kormányt. Ha valaki az utcáról akar vezető szerepbe jutni, az anarchiához vezethet – jelentette ki. Utalva az Orbán által meghirdetett nagyggűlésre, Kuncze kijelentette: zsarolásnak nem szabad engedni.

Kuncze szerint Orbán is hazudik , hiszen ő is tisztában volt a 10 százalékos hiánnyal, de ugyanakkor a kampányában felelőtlenül ígérgetett.

Demszky Gábor a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az október közepén esedékes NFT vita után lemond a parlamenti és a fővárosi közgyűlésben szerzett mandátumáról. Utódairól még folynak a tárgyalások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik