Belföld

OVB: semmi rendkívüli nem történt a választásokon

Rendkívül nyugodt körülmények között zajlottak le a választások – jelentette ki Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke hétfőn, a választási központban tartott sajtótájékoztatón.

„Az volt a rendkívüli, hogy nem voltak rendkívüli események, és alapvetően kijelenthetem, az alkotmányos rendben, a törvények és rendeletek betartásával zajlottak le a helyi és kisebbségi önkormányzati választások” – mondta.

Hozzátette: a hétfőn megállapítandó jogi eredmény még támadható, ha a jelölt vagy jelölőszervezet ilyen igénnyel élni akar. Az eredmények elleni fellebbezéseket három napon belül kell benyújtani, ezt pedig három napon belül bírálják el a választási bizottságok. A bizottság döntését bírói felülvizsgálat is követheti.

A testület elnöke az MTI kérdésére elmondta: most folyik a délutáni OVB-ülés előkészítése, így csak délután fog tudni válaszolni arra, hány beadvány érkezett a testülethez.

Eltérően az országgyűlési választásoktól, tegnap nem voltak olyan súlyú beadványok, hogy ezért rendkívüli OVB-t kellett volna tartani, noha a testület erre készen állt – mondta.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője tájékoztatása szerint is minden korábbinál kevesebb rendkívüli esemény történt a szavazás napján: egy haláleset történt, volt néhány rosszullét. Néhány szavazókörben áramszünet volt a szavazókör megnyitásakor. Két szavazókörben felmerült a szavazatszámláló bizottság tagjának összeférhetetlensége, de póttag behívásával megoldották a helyzetet, és akadt két-három „indulatosabb” állampolgár a szavazókörökben.

OVI: közel teljes a szavazóköri jegyzőkönyvek feldolgozottsága

Már csak a tízezer lakos alatti településeken a képviselőtestületek összetételének adatai nem százszázalékos feldolgozottságúak; a választási bizottságoknak a jegyzőkönyvek alapján hétfőn 16 óráig kell megállapítaniuk a választás jogi eredményét, amely ellen három napon belül fellebbezhetnek az érintettek – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Rytkó Emília.

Az irodavezető elmondta, hogy vasárnap több választás zajlott párhuzamosan. A szavazókörök este 7 órás zárása és a szavazatok összeszámlálása után 34 650 jegyzőkönyv adatait kellett rögzíteni a választási informatikai rendszerben, ami időigényes munka volt. A 10 951 települési önkormányzati és 1450 kisebbségi szavazókörben 30-30 ezer választott és delegált szavazatszámláló bizottsági tag vett részt a munkában, az adatok rögzítését pedig 40-50 ezer ember végezte a választási irodákban.

A vasárnapi választáson 8146 ezer választópolgár szerepelt a névjegyzékben, 53,12 százalékuk jelent meg a választáson. Most Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legmagasabb a választási aktivitás – 58,7 százalék ment el szavazni –, a legalacsonyabb pedig Komárom-Esztergom megyében, itt csak a jogosultak 48,23 százaléka szavazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik