Belföld

Kelemen visszaírt Szilinek

Kelemen András fideszes országgyűlési képviselő, a Kossuth téri tüntetők petíciójának egyik aláírója szerint a házelnök az ország sorsát érintő politikai kérdést csupán jogi oldalról igyekszik megközelíteni, de azt is tévesen teszi. A fideszes politikus Szili Katalinnak küldött válaszlevelét hétfőn juttatta el az MTI-hez.

Követelésünk célja a tárgyalás lehetőségének megteremtése volt egy rendkívül kiélezett politikai helyzetben, amikor a kormány parlamentünk által szentesített tevékenysége közfelháborodást keltett – írta a politikus, hozzátéve: épp a feszültség csillapítása miatt adtak meg határidőt a válaszadásra.

Szili Katalin szeptember 27-én azt közölte a Kossuth téri tüntetők egy csoportjának hétfőn átnyújtott petíciójára adott válaszában, hogy az aláírók követelése nemhogy tárgyalásra, még szándékaik megismertetésére sem igazán alkalmas. Szili Katalin akkor hangsúlyozta: „kezdeményezéseikkel az Alkotmány keretein kívül keresik a megoldást, az alkotmány nem rendelkezik sem alkotmányozó nemzetgyűlésről, sem ideiglenes kormányról. Az Alkotmány módosítására, illetve új Alkotmány elfogadására kizárólag az Országgyűlés jogosult”.

Kelemen András közölte: „mélységesen egyetért” a házelnökkel abban, hogy tárgyalás csak alkotmányosság keretek között és egyenrangúságot feltételezve képzelhető el. Szili Katalin elutasító válasza azonban szerinte épp e két elvet sérti meg.

Közölte: Szili Katalin arra hivatkozik, hogy az Alkotmány nem rendelkezik alkotmányozó nemzetgyűlésről. Az ellenzéki politikus szerint azonban ez nem is feladata.

A demokráciákban viszont egy közmegegyezésen alapuló szabályrendszer megalkotásának elfogadott módja ez; a legnagyobb súlyú példa erre az Európai Alkotmányos Szerződést előkészítő Európai Konvent. A Konvent tevékenységének legitimitását közfelfogás szerint éppen nyitottsága adta – írta az ellenzéki politikus. Kitért arra, hogy az Országgyűlésben több kísérlet történt már az Alkotmány átalakítására, de az erő- és érdekviszonyok adott parlamenti keretei között ismételten sikertelenül. A politikai részvétel kiszélesítése áthidalhatná az Országgyűlés helyben topogását – írta.

A Kossuth téri tüntetők egy csoportja hétfőn adta át a házelnöknek címzett petícióját, amelyet az Országgyűlés elnökének megbízásából a parlament civil irodájának vezetője vett át. A többek között Makovecz Imre építész, Papp Lajos szívsebész, Hargitay András egykori világbajnok úszó, Melocco Miklós szobrászművész és Kelemen András fideszes parlamenti képviselő által aláírt petíció alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását, ideiglenes kormány felállítását és a tárgyalások azonnali megkezdését követelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik